16 пълни отличници получиха „Национална диплома“

Снимка: МОН

Те постигнаха отличен успех (6.00) по всички учебни предмети в дипломата за средно образование и на ДЗИ

16 зрелостници от випуск 2022/2023 от 13 училища получиха почетното отличие „Национална диплома“ на официална церемония в Министерството на образованието и науката. Те постигнаха отличен успех (6.00) по всички учебни предмети в дипломата за средно образование и на държавните зрелостни изпити, както и победи в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

„Отличието е своеобразен израз на нашето признание към вашия ум, амбиция и жажда за образование. Това награждаване вече е дългогодишна традиция като от 2010 г. досега носители на национални дипломи са 318 зрелостници“, заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков преди да връчи почетните отличия.

„Бъдете все така упорити, устремени към знанието хора, които не само осъществяват своите мечти, но и ще могат да допринесат за доброто бъдеще на България“, пожела на зрелостниците той. Министърът поздрави също техните учители и родители за подкрепата, която са им давали през годините, за да постигнат тези резултати.

Петима са носителите на национална диплома в София-град, съобщават от образователното министерство. Това са Благо Гунев от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Габриела Лозанова от 91. Немска езикова гимназия „Професор Константин Гълъбов“, Борис Петруняшев от Американския колеж, Елица Петрова от 164. Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, Лора Трифонова  от Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“.

Освен отличен успех Благо е спечелил и първо място на XIV национална олимпиада по история и цивилизации – 2021 г., а Габриела - трето в Регионалното състезание за юноши по математика, информатика, природни науки и техника „Младите изследват“ - Бон-Кьолн през 2022 г. Постижения имат и останалите наградени. Борис е сребърен медалист от Международния турнир по математика в Южна Корея – 2016 г., Елица е лауреат на Националната олимпиада по испански език – 2023 г., Лора - носител и на Втора награда на Националния ученически конкурс за  рисунка – 2023 г.

Пълните отличници от град Пловдив също са петима. Това са Катерина Георгиева, Криста Чипарова и Пламена Ситева от Езикова гимназия „Пловдив“, Ралица Кехайова и Теодора Камова от Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“. Катерина е класирана на второ място в конкурс за есе през 2021 г., Криста е била втора в Националния конкурс „Безброй рецепти за успех“, раздел „Изобразително изкуство“ – 2022 г., Пламена е с грамота за участие в XVI национална олимпиада по немски език – 2023 г.

Девойките от Математическата гимназия също имат постижения. Ралица е спечелила златен медал на Дванадесетия международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“, а Теодора - грамота за творчество и иновация при разработката на дипломен проект.

Носител на национална диплома от Бургас е Станислава Млечкова от Немска езикова гимназия „Гьоте“. Тя е финалист на националния кръг по дебати на немски език „Jugend debattiert international“ - 2022 г.

От Велико Търново отличена е Екатерина Досева от Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Девойката има и грамота за успешно участие в международния клас на гимназия „Фридрих Шилер“ – Марбах, Германия през учебната 2020/2021 година – на немски и на английски език и грамота за участие на Националната олимпиадата по немски език - 2023 г.

Мерве Хасан от СУ „Васил Левски“ е отличената зрелостничка от Крумовград. Тя е носител на грамота за участие в Националното състезание по химия и опазване на околната среда „Тестови задачи за ученици в гимназиалните етапи“ – 2022 г.

Отличник от Ловеч е Пейчо Пейчевски от Професионална езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“. Той е лауреат на Националната олимпиада по български език и литература - 2023 г.

Таня Стойнова от Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ е носителят на национална диплома от град Пазарджик. Тя е на четвърто място на Националната олимпиада по български език и литература.

От Търговище наградена е Фюсин Асанова от Първо средно училище „Свети Седмочисленици“. Отличничката е носител на грамота за участие в Националната олимпиада по български език – 2023 г. Заедно с националните си дипломи отличниците получиха и електронни книги от МОН.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK