Пашинян: Ако не върне спорните територии на Азербайджан, Армения влиза във война

Премиерът на Армения Никол Пашинян Снимка: ЕРА/БГНЕС

Армения и Азербайджан се намират в 30-годишен конфликт

Армения може да бъде изправена пред война с Азербайджан, ако не направи компромис с Баку за връщането на някои стратегически азербайджански територии, които Ереван контролира от началото на 90-те години. Това заяви арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от "Ройтерс".

Той направи изявлението си по време на среща с жители на граничните райони край Тавуш в Северна Армения, близо до редица изоставени азербайджански села, които Ереван контролира от началото на 30-годишния конфликт между двете страни в началото на 1990 г.

"Сега можем да си тръгнем оттук, да отидем и да кажем на Азербайджан, че няма да правим нищо. Това означава, че в края на седмицата ще започне война", изтъкна Пашинян.

През последните седмици той многократно даваше индикации, че е готов да бърне на Азербайджан селата, които са важни за Ереван заради контрола на основния път на север до границата с Грузия.

Азербайджан заяви, че връщането на неговите земи е необходимо предварително условие за мирно споразумение за прекратяване на дългогодишния конфликт за региона Нагорни Карабах, който Баку си върна през септември.

Двете страни заявиха, че искат да подпишат официален мирен договор, но преговорите забуксуваха заради въпроси като демаркацията на 1000-километровата граница на страните, която е затворена и силно милитаризирана.

Както Армения, така и Азербайджан продължават да окупират земи, които са международно признати като част от територията на другата страна. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK