Кметът Камбитов: Необходима е спешна оптимизация в ОФК „Пирин“

Снимка: Община Благоевград

С отчет за текущото финансово положение и доклад за спортно-техническото състояние на ОФК „Пирин” започна днешната редовна сесия на Общински съвет – Благоевград.

Управителят Венко Попов изброи успехите на клуба в първа лига през отминалия сезон, в турнира за Купата на България, както и в развитието на детско-юношеската школа. Същевременно очерта и проблемите от финансово естество, като намалелите приходи от телевизионни права и оттеглянето на рекламодатели и спонсори.

Кметът Атанас Камбитов потвърди отпускането на предвидените в общинския бюджет 650 000 лева за клуба, като поиска ежемесечна отчетност на разходваните средства, оптимизация на щатните бройки и насочване на повече средства към детско-юношеската школа, като инвестиция за бъдещи спортни резултати и финансови постъпления. 

Камбитов подчерта, че трябва да бъдат предприети и мерки за по-висока мотивация при треньорите от ДЮШ. „Няма как един треньор да получава заплата от 650 лева. Тя трябва да бъде увеличена на 1 100 – 1200 лева. Това са млади, работещи хора“, коментира кметът Камбитов. Той поясни, че в момента тече процедура за изграждане на стадион в село Падеш, където децата ще могат да спортуват.  

Кметът заяви, че от този момент, ръководството на ОФК „Пирин“ трябва да представя справки за разходваните средства всеки месец. „Община Благоевград осигурява 650 000 лева за ОФК „Пирин“, 350 000 лева са от телевизионни права, а останалите са от спонсори. За тази година са осигурени средствата в размер на 2 100 000 лева, необходими за издръжката на клуба. Към този момент заплатите на всички футболисти са изплатени, поясни още кметът Камбитов.

По време на заседанието днес общинските съветници гласуваха единодушно отпускането на 160 000 лева на СБАЛО „Свети Мина“ ЕООД в Благоевград. Еднократната субсидия е осигурена от бюджета на Община Благоевград за покриване на просрочените задължения към доставчиците на лекарства, за да не се допусне дефицит на медикаменти в болницата.

Не беше прието предложението за промяна с 434 000 лева на максималния размер на поетия дългосрочен дълг в полза на местната общност от Община Благоевград. Мотив за отхвърляне на предложението е липсата на яснота и и недостатъчна обоснованост кое налага увеличението.

Съветниците одобриха отпускане на еднократна финансова помощ в размер на близо 13 000 лева на жители на Община Благоевград.

Местните парламентаристи гласуваха и удължаване с два месеца на услугите след изтичане срока на проект „Създаване на звено „Център за услуги в домашна среда” към Домашен социален патронаж – Благоевград за предоставяне на интегрирани социални услуги за лица над трудоспособна възраст и лица в неравностойно положение” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

Проектът е насочен към подобряване качеството на живот и достъпа до социални услуги за социално включване на хора с увреждания между 18 и 65 г. и хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване.

Разкрити са нови работни места - 162 души в трудоспособна възраст са наети като социални асистенти. През 18-те месеца по проекта са подпомогнати 192 души. 

По молба на ректора на ЮЗУ „ Неофит Рилски“ доц. д-р Борислав Юруков бе одобрено предложението за предоставяне на общински имот – помещения с административен адрес площад „Георги Измирлиев“ 5, за нуждите на учебното заведение за срок от 5 години.

На заседанието бяха разгледани и одобрени две точки, касаещи обновяване на материалната база на две от учебните заведения в града. Едната точка засяга разрешаване изработване на Подробен устройствен план и изменение на плана за регулация на УПИ- XIV и промяна предназначението за “Техникум- Професионален учебен център и аудитория за извънкласни дейности”- средно свободно застрояване.

Второто предложение се отнася до НХГ „ Св. св. Кирил и Методий“ и предвижда разрешаване изработване на Инвестиционен проект за изграждане на физкултурен салон.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK