Гръцкият парламент одобри еднополовите бракове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Част от депутатите не подкрепиха документа

Парламентът на Гърция прие закон, който дава право на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват деца, съобщава БНР.

Част от депутатите и от управляващата партия, и от опозицията не подкрепиха документа. Обществените нагласи също са различни.

"Приветстваме приемането на законодателството за равенство на браковете и признаването на еднополовите семейства", съобщават в общо обръщение към гръцкия парламент 28 посолства в Гърция.

"Това е исторически момент и ден на радост" заявиха от организацията за подкрепа на еднополовите родители.

Законът беше приет  от 176 депутати, като част от опозицията и 51 депутати от управляващата партия не подкрепиха закона. Те се мотивираха с позицията на църквата, че еднополовите бракове са в нарушение на християнската догма.

Според коментари на политически наблюдатели противопоставянето на ясната позиция на гръцката църква, като се има предвид нейното силно влияние, ще има висока цена за партиите, подкрепили закона.

Отражението от този закон ще проличи на евроизборите, където се очаква възход на патриотичните партии, сочат предварителни проучвания. 

Как стои въпросът с еднополовите бракове по света?

Най-либералното законодателство по темата е в държавите от Северна Америка. Там и трите големи държави - Канада, САЩ и Мексико, са узаконили еднополовите бракове. Същото важи и за доста от страните от Южна Америка, както и в държавите от Западна и Северна Европа. 

В голяма част от страните в Централна Европа е узаконено фактическото съжителство, но на Балканите определено има съпротива дори и срещу подобно решение. От 12 държави на полуострова само три са узаконили хомосексуалното съжителство - Гърция, Хърватия и Словения.

Хомосексуалните бракове обаче са същинско табу на два континента. В Африка те са законни само в Република Южна Африка, а в огромната Азия само малък Тайван ги признава.

Австралия гласува на референдум с огромно мнозинство в полза на еднополовите бракове. Досега на континента бе разрешено само фактическото съжителство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK