Наводненията в Русия се засилват, след като река Урал проби язовир в град Орск

Снимка: БГНЕС

Река Урал се е повишила с до 9.6 метра в някои райони

Наводненията в два руски града в планините Урал се засилиха днес, след като реката Урал проби язовир в град Орск в петък. Река Урал се е повишила с до 9.6 метра в някои райони. Това съобщават от Reuters.

Управителят на Оренбургска област Денис Паслер съобщи, че са регистрирани наводнения по цялото течение на река Урал, която е с дължина от 2400 км. През последните дни бедствието е засегнало региони в Уралските планини и Сибир, както и части от съседен Казахстан.

Предполага се, че наводненията ще достигнат уралския регион Курган и сибирския регион Тюмен, по данни на руското правителство.

Министърът по извънредни ситуации Александър Куренков излезе с изявление, че са необходими бутилирана вода и мобилни пречиствателни станции за бедстващите жители. Местни здравни служители съобщиха за провеждането на ваксинации срещу хепатит А в наводнените райони.

Речните води са се надигнали с няколко метра само за часове в петък заради разтопяването на снеговете. Това е причинило пробива на язовира в Орск, който е бил построен за ниво на водата към 5.5 метра, по данни на местните власти. Нефтената рафинерия в Орск също спря работа днес заради наводнението.

Очаква се наводненията да се разсеят едва след 20 април, според властите в Оренбургска област. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK