Книжката за деца "Усмивка" - послание, написано с доброжелателност и любов

Снимка: Infomreja.bg

Авторката Юлия Баймакова иска да бъде полезна на своите малки читатели и слушатели

Точно в навечерието на Коледа се роди поредната книжка, предназначена за деца. Тя се казва „Усмивка“ и е творчески дебют на кореспондента на ИНФОМРЕЖА от Гоце Делчев Юлия Баймакова. Богатите илюстрации са дело на художника Ивайло Костадинов, а редакцията – на филоложката Елена Търтова.

Книжката съдържа стихотворения на различни теми, обединени в няколко раздела – „Нашите приятели – природни обитатели“, Растителността – изворът на радостта“, „Баба и дядо – най-ценното благо“, „Децата и техните домашни любимци“, „Между куклите и електронните игри“, „Търпение – спасение“, „Гого – всеки да е като него“, „Добрите навици“.

Целта на авторката е с помощта на римуваното художествено слово да помогне за възпитанието на децата, като им даде примери за хуманно отношение към животните, за трудолюбие, скромност и търпение. Желанието ѝ е малчуганите от най-ранна възраст да добият добри навици, които да им бъдат полезни за цял живот. Тя се стреми да постигне това ненатрапчиво, без назидателен тон.

Героите на стихосбирката са много. Тук се срещаме с врабеца, който е за пример „със своята воля, / със своята скромност / и дух на боец“, с Ежко, който се готви за зимата, с изгубеното пиленце, с петела самохвалко… Ставаме свидетели на много благородни постъпки.

Особено вълнуващи са стихотворенията, в които се разкриват милите отношенията между внуците и техните баби и дядовци. На любовта и грижите децата отговарят с любов и благодарност.

Герой на творбата е и юнакът Гого. Той е добро, възпитано и трудолюбиво момче. И макар че понякога и той прави бели, има сили да се извини, признавайки вината си.

В стихосбирката намира отражение пъстрият детски свят. Тук са и футболните пристрастия, и карането на кънки, и електронните игри.

Книжката завършва с няколко авторски гатанки, чиито отговори са в съпътстващите ги рисунки.

„Усмивка“ на издателство „Недланд“ е едно послание към децата, написано с доброжелателност и любов!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK