НП "Рила" пусна хижа "Македония" на търг, ТД "Айгидик" иска имота

Снимка: Infomreja.bg

Оказва се, че това е един от поредните абсурди в страната ни - има постройка, но няма стопанин

Ще стане ли хижа „Македония“ поредната „къща за гости“?!

Неуреден статут на перлата в короната на Рила води до национална кампания за запазване на хижата като такава и за уреждане на проблема на национално ниво с още десетки подобни обекти в планината.

Хижа „Македония“ е построена през 1932 година от доброволци, както и още много хижи в страната. В 90-годишната ѝ история обаче хижата не е била нито на държавата, нито на дружество – била е ничия. Абсурдността идва оттам, че след издигането на каменната постройка в полите на Малък и Голям Мечи връх, държавата – преди и след 1989, не поема отговорност за собствеността и тя остава „висяща“, а поддръжката на обекта се извършва от Туристическо дружество „Айгидик“ (което през годините променя името си, но в същността си е едно и също). През 2015 година с решение на областния управител на Благоевград (тогава Бисер Михайлов - ГЕРБ) хижата е „дадена“, актувана на Национален парк „Рила“, в чиято територия се намира сградата.

До 2024 няма проблем с това хижата да функционира както и винаги, без да „са закачани“ хижарите и туристите. В края на февруари 2024 е обявен търг за отдаване на хижата, а от ТД „Айгидик“ се обявяват против това, тъй като търгът е скрит (не е с явно наддаване), имат опасения, че може да попадне в ръцете на недобър стопанин и също така – според председателя на дружеството – Иван Големеев, хижата трябва да бъде собственост на спортно-туристическа организация, която да се отчита прозрачно пред обществото. Например Българският туристически съюз.

Две са исканията, които ще бъдат отправени към компетентните органи на среща на 15 март в зала „22 септември“ в Благоевград, за деактуване на хижата и отнемането ѝ от Парка, както и за спиране на търга.

А причината Парк „Рила“ да отдава хижата е проста, в задълженията на Дирекцията не попада търговска дейност, затова ръководството трябва да се „отърве“ от бремето си.

Но защо досега не са предприети действия? Отговорът е предполагаем, но явно става дума за страх у ръководството да не бъде обвинено в безстопанственост на свой обект, смятат запознати.

През 2015 година областен управител актува хижата като собственост на НП „Рила“. Повечето хижи в България нямат собственост, те просто съществуват. Никой не се е ангажирал във времето да си актува като нечия собственост. От НП „Рила“ нямат право на стопанска дейност. Пред тях стои дилемата, че могат да бъдат обвинени в безстопанственост. И те я отдават под наем. Сега тече търг. Ние обаче няма да оставим хижата, тъй като има изисквания, по които да се участва в търга. По-важното обаче е, че такива хижи в България са владения на национални паркове. Идеята ни е да изложим намеренията си за национална подписка до Народното събрание всички подобни хижи да бъдат декатувани като собственост на паркове. И да бъде актувано като собствено на национално представена спортно-туристическа организация, каза Иван Големеев пред ИНФОМРЕЖА. Той е председател на Туристическо дружество „Айгидик“.

Тази хижа се стопанисва от ТД „Айгидик“, което има сводка за заплати на хижари, документи за извършвани ремонти. Ние обжалваме провеждането на търга именно с подобни доказателства – едно от които е, че са направени за последните 16 години 180 000 лв. разходи за подобрения, без заплати на хижарите, допълни Големеев.

Чрез публикация в социалните мрежи той обяснява казуса обширно и приканва обществеността да се включи в срещата, организирана за 15 март.

В своята 90-годишна история, хижа Македония успя да оцелее след зимни урагани и разрушителни земни свлачища. С грижите на местното туристическо дружество тя се справя с последиците от всички природни катаклизми породени от суровите условия във високата планина.
Ще оцелее ли обаче след поредния необмислен акт на наши държавници…?
Накратко. Висш държавен чиновник от позицията на областен управител (в порив на нездрави според мен подбуди) актува х. Македония, като собственост на Н.П.Рила още през 2016г.
Това е не само безразсъдно, но и пълен абсурд! В правата и задълженията на националните паркове не съществува възможност за извършване на каквато и да е стопанска дейност. Тяхната задача е опазване и поддържа на природните резервати, като фокусът е върху природата, а не икономическите интереси.
Е, биха могли да превърнат хижата в музей на чиновническата слепота или още по-лошо в музей на туризма. При това с безплатен вход и на издръжка от нашите данъци.
Не зная до колко е законно, но в момента Н.П. Рила провежда търг за отдаване под наем на хижа Македония.
Тези решения са изключително безотговорни и заплашват съществуването на такива обекти, които са свидетели на богатата туристическа история и средище на активна туристическа дейност. Да не пропусна да напомня, че х. Македония е част от международен туристически маршрут Е4 (Карпатите- Пелопонес) и е без възможна друга алтернатива за съществуване на маршрута.
За съжаление в същата ситуация са поставени още поне 12 хижи в България, които са на територията на национални паркове.
Какъв е призивът на ТД Айгидик, подкрепен от Българският туристически Съюз и останалите туристически дружества в страната?
Да бъде създаден инициативен комитет, който да организира национална подписка за деактуване на засегнатите хижи в България. И да бъдат актувани, като публична държавна собственост и предоставени за стопанисване на национално представена спортно туристическа организация.
По този начин обществеността ще има право на мониторинг и контрол върху начина на стопанисване на такива обекти.

Последният ден на провеждане на търга е 12 март, а ТД „Айгидик“ ще участва, посочвайки в офертата си минималната цена от 200 лв.

Позиция по темата като коментар под публикацията има и кметът на Благоевград:

Сегашният областен управител няма нищо общо с това. Актуването е извършено преди години и имотът се управлява от Национален парк "Рила". Съответно търгът е обявен от ръководството на националния парк. Имам сантимент към хижата по много причини - лични и обществени. До момента не съм търсен от никого за този казус в качеството ми на кмет. Ще се запозная и ще имам позиция за 15.03.2024. Само че по същото време имаме предварително насрочено друго обществено обсъждане в с. Церово, на което трябва да бъда задължително. Хубаво е тези неща да се съгласуват с общината преди да се обявяват. Сега ще се чуя с г-н Големеев, пише Методи Байкушев в неделя вечер.

ИНФОМРЕЖА изпрати официално запитване по казуса до НП „Рила“, откъдето очакваме отговор в най-кратки срокове.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK