Шалапатова: 136 000 неактивни младежи и възрастни ще бъдат включени на пазара на труда

Снимка: МТИС

Тя обърна внимание върху актуалните проекти за обучения, квалификация и преквалификация

„Близо 136 000 неактивни младежи и възрастни ще бъдат включени на пазара на труда чрез прилагането на иновативни подходи и мерки по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021 – 2027 г.)“, съобщи министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова във Велико Търново по време на откриването на третия кариерен форум от кампанията на Агенцията по заетостта (АЗ) „Да работиш (е) яко!“.

Тя подчерта, че включването на повече младежи и икономически неактивни възрастни в обучения и заетост има решаваща роля за предоляване на недостига на кадри и е сред приоритетите на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). „По данни на НСИ само за миналата година 153 400 неактивните лица в трудоспособна възраст са изразили желание да се включат на пазара на труда. Поради тази причина през 2024 г. ще работим активно за създаването на повече възможности за активиране на хората, които нито учат, нито работят, и за трудова интеграция на неравнопоставените групи на пазара на труда“, каза министър Шалапатова.

Тя обърна внимание върху актуалните проекти за обучения, квалификация и преквалификация, които дават шанс на хората да придобият търсените от бизнеса знания и умения, съобщават от социалното министерство. „Близкото партньорство между държавните институции, работодателските организации и търсещите работа хора е важен фактор за осигуряването на кадри с подходящи компетенции в условията на негативните демографски тенденции и постоянно нарастващите изисквания към работната сила“, отбеляза министърът на труда и социалната политика.

Организирането на общи и специализирани борси, насочени към  различни неравнопоставени групи, създаването на механизъм за обмен на данни между институциите за идентифициране на икономически неактивните лица, осигуряването на психологическа подкрепа за хората със специфични потребности и други уязвими групи са част от механизмите, които експертите на Агенцията по заетостта ще използват за насърчаване на включването на пазара на труда и за планирането на индивидуални мерки към всеки човек, който се нуждае от подкрепа.

„Това е политиката, която ние в Агенцията по заетостта ще следваме – не да чакаме хората да идват в бюрата по труда, а да ги намираме и мотивираме да започнат работа“, каза изпълнителният директор на институцията Смилен Вълов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK