Няма други кандидати за хижа "Македония" освен ТД "Айгидик"

Снимка: Infomreja.bg

Очаква се голяма подкрепа от граждани за деактуване на хижата

Единственото дружество, подало оферта за наемане на хижа „Македония“, е „Айгидик“, което управляваше обекта и досега.

12 март бе последният обявен срок за участие в търга, обявен от Дирекцията на Национален парк „Рила“.

Това е първият търг, отнасящ се хижата, която Дирекцията няма право да разработва тъй като става дума за търговска дейност, затова е обявено и наддаване.

Минималната оферта е 200 лв., а с лев повече са обявили от ТД „Айгидик“. През вчерашния ден офертите са били отворени и представителите на Дружеството, присъствали на място, са видели, че са единствени участници.

Срокът за отдаване под наем е за 5 години.

Срещата, организирана от „Айгидик“ обаче остава.

„За нас търгът няма общо с проблема, който ние искаме да се реши“, каза Иван Големеев, председател на Дружеството, пред ИНФОМРЕЖА.

От Българския туристически съюз също публикуваха своя позиция:

Неуреден статут на перлата в короната на Рила доведе до национална кампания за запазване на хижата като такава и за уреждане на проблема на национално ниво с още десетки подобни обекти в планината.

Хижа „Македония“ е построена през 1933 година от доброволци, както и още много хижи в страната. В 90-годишната ѝ история обаче хижата не е била нито на държавата, нито на дружество – била е ничия. Абсурдността идва оттам, че след издигането на каменната постройка в полите на Малък и Голям Мечи връх, държавата – преди и след 1989, не поема отговорност за собствеността и тя остава „висяща“, а поддръжката на обекта се извършва от Туристическо дружество „Айгидик“ (което през годините променя името си, но в същността си е едно и също). През 2015 година с решение на областния управител на Благоевград (тогава Бисер Михайлов - ГЕРБ) хижата е „дадена“, актувана на Национален парк „Рила“, в чиято територия се намира сградата.

Исканията, които ще бъдат отправени към компетентните органи на среща на 15 март в зала „22 септември“ в Благоевград, за деактуване на хижата и отнемането ѝ от Парка и решаването на същия казус за останалите хижи в страната.

Идеята ни е да изложим намеренията си за национална подписка до Народното събрание всички подобни хижи да бъдат декатувани като собственост на паркове. И да бъде актувано като собствено на национално представена спортно-туристическа организация, каза Иван Големеев пред ИНФОМРЕЖА. 

В периода 2018-2019 г. е водено дело за деактуване на обекта, по което Дирекцията на Парка не е страна. След 2020 г. Дирекцията е въведена във владение на обекта и е стартирала процес по провеждане на конкурс за възмездно възлагане на туристически дейности в хижа „Македония“ по реда на Правилника с оглед осигуряването им в района, включващо и поддръжка на хижата.

До момента не е провеждан конкурс, тъй като след въвеждането на Парка във владение са проучени възможностите за бъдеща концепция и визия за възлагане извършването на туристически дейности в хижа „Македония“, като в последствие са изготвени и необходимите документи за провеждането на изискуемата процедура по реда на Правилника, оповестиха от Дирекцията след отправено медийно запитване от страна на ИНФОМРЕЖА.

ОЩЕ ЗА КАЗУСА ВИЖТЕ ТУК:

Парк "Рила": Търгът за хижа "Македония" няма да бъде спрян, статутът на хижата остава същият

НП "Рила" пусна хижа "Македония" на търг, ТД "Айгидик" иска имота

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK