Градушка удари три области, експерти обследват пораженията

Снимка: Infomreja.bg

По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен

1200 дка земеделска продукция е унищожена от градушката, ударила Старозагорско, съобщава Нова телевизия.

Вчера следобед силни бури се разразиха в централните и южни части на страната. Поройният дъжд затрудни движението па АМ "Тракия" в района на Стара Загора и Пловдив. В Южна България падна едра градушка, като на места ледените късове са били с големината на орех.

Кметът на старозагорското село Зетьово Иван Ганев обясни пред БНТ, че само в този район са унищожени около 5 000 декара зеделски площи, засети с пшеница, слънчоглед и царевица. Сериозно пострадали са и съседните села. Местни агрономи посочват, че подобно масово унищожение е имало за последно през 2018 г.

Описването на щетите продължава, като се очаква засегнатите площи да се увеличат, защото снощи е паднала втора градушка.

bTV съобщава, че в новозагорското село Караново над 140 дка лозя са пострадали. Местните хора не знаят дали ще има реколта. Житните култури ечемик и пшеница в района също са унищожени.

"Жътвата където я има, ще е много трудна, на места няма и да влязат комбайни. Доста земеделци разчитат на своята реколта. Сега хората могат да разчитат на държавата и Министерството на земеделието и дано се вземат мерки, защото положението е страшно", обясни кметът на селото Николина Стефанова.

Изпълнителната агенция за борба с градушките съобщи, че е изстреляла 600 ракети, за да предотврати още по-големи проблеми.

От Министерството на земеделието съобщиха, че са сформирани екпертни комисии, които да обследват пораженията по насажденията от падналата градушка. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен.

От там припомнят, че след настъпване на събитието, земеделските производители трябва да подадат в 7-дневен срок заявление за извършване на обследване. На база на него се издават констативни протоколи за 100% пропаднали площи в резултат на неблагоприятни климатични условия, включително градушка.  Документите ще се приемат в Общинските служби по земеделие.

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//