Кметът на община Петрич, Димитър Бръчков: Поклон пред героите от Априлската епопея

Снимка: Infomreja.bg

Днес се навършват 148 години от Априлското въстание

Уважаеми българи, уважаеми съграждани, 

Скъпи жители на община Петрич, 

Днес България говори за безсмъртие, за величието на Априлската епопея и историята оживява... и в нашия град. 

На 20 април тази година се навършват 148 години от забележителното Априлско въстание, което дава израз на жаждата за свобода на българския народ. 

Априлското въстание избухва преждевременно и тогава българските революционери Георги Бенковски, Тодор Каблешков , Васил Петлешков изгряват като звезди на небосвода и вдигат българите на самоотвержена борба.

Каблешков написва прочутото Кърваво писмо, а Бенковски сформира Хвърковата чета и обикаля селата, за да вдигне хората на борба срещу турската робия. 

За да разкажем как се биха българите, с пламък и вяра в очите и с непокорство, за свободата на България като верни съратници на Левски, те се хвърлят с жар в боя. Васил Петлешков, като водач на Априлското въстание, е измъчван и разпитван жестоко между три огъня и издъхва с думите: „Сам съм, други няма”.

Априлското въстание е едно епохално събитие и особено значимо дело в българската история, в което и Петрич се включва с около 250 въстаници, веднага след първата пушка в Копривщица, и от разтопената камбана се изливат куршуми, което показва силният, възрожденски дух на петричани и на всички българи. Международният отзвук довежда до освобождението на България.

След тежките кръвопролития и масови кланета в България, светът е възмутен и важни личности като Виктор Юго, Менделев, Толстой, Дарвин и др. издигат своят глас в защита на българския народ, които отварят очите на Западна Европа и довеждат до Руско-турската освободителна война, когато се ражда свободата.

Дълбок поклон пред всички наши съграждани и пред всички българи, дали живота си в името на това да живеем днес свободно!

 

Димитър Бръчков

Кмет на община Петрич

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//