Цоков: Всички зрелостници ще получат по 4 т. заради липсващи диаграми в тестовете по БЕЛ

Снимка: Infomreja.bg

Анулирани са 11 теста на зрелостници, които са използвали мобилно или друго техническо устройство

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки на задачите, свързани с диаграмата на изпита по БЕЛ. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Това се налага след като стана ясно, че в отделни училища диаграмите не са били разпечатани в цялост, съобщават от пресцентъра на образователното министерство. 

Към момента е установено, че от проблема са засегнати около 200 ученици от близо 47 хил., които са се явили на изпита. Отговорите обаче се нанасят на отделна бланка и не могат да бъдат установени с абсолютна сигурност всички ученици, които са работили по вариант без диаграма. „Затова ще дадем 4 точки на абсолютно всички зрелостници на тези задачи. За да сме сигурни, че никой няма да бъде ощетен от проблема“, обясни проф. Цоков. Министърът уточни, че той категорично не е в съдържателен план, а технически в отделни училища.

 „Преди разпращането на всеки модул от изпита по български език и литература към училищата, той се разпечатва и сравнява в МОН“, каза още  проф. Цоков и разясни, че никакви проблеми не е имало с изпита по БЕЛ. Те са настъпили в отделни училища и тепърва ще се проверява защо не са били установени преди тестът да се даде на зрелостниците. 

Министерството разпространи допълнително напомняне до всички училищни директори да правят внимателна проверка и да сравняват разпечатаните варианти с дигиталните им копия на зрелостни изпити през вчерашния ден. Бяха дадени и допълнителни указания какви проверки на настройките на всеки принтер може да направят училищата при проблеми и до момента няма постъпили сигнали за подобни нередности.

До момента на провелите се изпити са анулирани 11 теста на зрелостници, които са използвали мобилно или друго техническо устройство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//