Професионалната гимназия в Белица почете своя патрон Вапцаров

Снимки: Община Белица

„Да бъдеш съвременен, модерен е основно изискване към твореца. Ние не бива да оставаме при миналото, трябва да сме обърнати към бъдещето“, казва италианският писател и преводач Марио де Микели за поезията на Никола Вапцаров.

И е напълно прав.

Днес, повече от век след раждането на твореца, стиховете му звучат като на наш съвременник, като написани за времето, в което живеем.

„И колко вяра в поета и в неговото бъдеще, колко копнеж за живот изразява и предава тази поезия, така проста, скромна и непосредствена като слово, поезия, която не приема красивите думи и натруфеността“, добавя гръцкият поет Арис Диктеос.

Днес, в рожденната дата на световно признатия поет-революционер Никола Вапцаров, професионалната гимназия в Белица, носеща вече 66 години неговото име, превърна в личен празник на всеки беличанин с проведеното емоционално събитие в залата на ТИЦ при Народно читалище „Георги Тодоров 1885“ – Белица.

Не защото училището е първото средно училище в общината, а с впечатляващите резултати от учебно-възпитателната дейност и с новите си съвременни специалности, училището се нарежда сред най-елитните училища в България.

Професионална гимназия „Никола Вапцаров“ не само носи името на един велик българин, то се превърна за беличани в емблематично място, в което децата на нашия край получават най-доброто в образованието.

Гимназията поставя началото си в далечната 1952 година като Горско климатично училище за да се превърне в гимназия с изучаване на съвременни специалности свързани с информационните технологии. Защото без принципите на паралелната обработка и модификациите на изчислителните пътища според начина на употреба в живота на човека, информационните технологии са въведени в съвременните компютри.

Тези тенденции довеждат до увеличението на паралелните обработки – например използването на няколко ядра във всеки процесор. А „дълбочинното обучение“ се обособява като цяла наука за изкуствен интелект и постига все повече успехи и се налага с всеки изминал ден в съвременния свят, а човешкият мозък използва последователни стъпки при обработка на информацията.

Професионална гимназия „Никола Йонков Вапцаров” днес съвсем по-достойнство празнува своя 66-и рожден ден. Толкова години това място кипи от детски глъч, учителски ентусиазъм и поколения са градили и продължават да градят своето училище.

Много думи се чуха по време на програмата специално подготвена от учители и ученици, изразяващи високата оценка за работата на училището. С емоционален патос директорката Фанка Къшева благодари и изреди имената на всички директори, учители, оставили своя живот и творчески път тук на това място.

„По-важно е да се каже, че градът ни не би бил и няма да бъде същият без училището, което е възпитало стотици инженери, учители, социални работници, административни служители и кметът на общината Радослав Ревански. Защото „климатичното училище” е част от беличката история, то е част от културно – образователната идентичност на Белица.

66 години последователност и всеотдайност към бъдещето на Белица – бъдеще, разположено на два века.

Пожелайте ни да бъдем силни, устойчиви, нашето училище да ражда таланти и да бъде неспокоен, но сигурен дом за учениците и учителите които и днес носят достойно своята мисия", сподели пред всички присъстващи директорката Фанка Къшева.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK