Кметът на Симитли: Тунел "Железница" ще причини повече задръствания

Снимка: Община Симитли

Отсечката от Симитли до Благоевград е много натоварена целогодишно

Кметът на Симитли – Апостол Апостолов, се опасява, че с пускането на движението в тунел „Железница“ при АМ „Струма“ ще се образува огромно задръстване.

Опасенията си, с които кметът не ангажира никого, бяха изразени на пресконференция, дадена от градоначалника вчера.

Апостолов каза, че е споделил мнението си пред Росен Желяков – който инспектира тунела през изминалия уикенд.

Тогава председателят на Народното събрание заяви пред медиите, че ако ГЕРБ бе продължил мандата си, то тунелът щеше да е готов отдавна.

"Ако го пуснат утре, след три дни ще го спрат. Тапата е от кръговото преди тунела до Симитли. Аз на 31 декември съм пътувал 3 часа и 40 минути. Представете си в тунела, да останат да чакат 600-700 коли вътре между 30-40 мин. Има хола с клаустрофобия, има малки деца в колите, да не се наложи да хвърчат линейки", каза Апостолов.

Това опасение е споделил още с министъра на регионалното развитие Андрей Цеков, както и с представители на фирмата – изпълнител на прокета.

Според Апостолов, за да не се получават задръствания в посока Благоевград трябва да се изгради по-малко от километър отсечка покрай моста за рудник "Ораново", до отбивката за Банско.

Вероятно „Горма Холд“ ще продължат тази отсечка, каза Апостолов, като той припомни, че за реализирането на проекта първо трябва да се реши 20-годишен казус със собствеността на така наречения „мински мост“.

Това е мостът, който преминава над Е-79 и сега вече АМ „Струма“ при Симитли. Той свързва града с бившия рудник „Ораново“ и през моста преминава ж. п. линия, по която са преминавали вагонетки.

Според Апостолов, държавата трябва да установи факта, че мостът е нейна собственост, а не на Националната железопътна инфраструктура.

Апостолов коментира и още един казус – този със завършването на магистралата през Кресненското дефиле, което започва след пътния възел „Брежани“.

Между 3-5 години ще бъде готова, каза Апостолов.

И малко повече за другите новини от пресконференцията.

Апостолов започна с това, че на последното заседание на Общински съвет – Симитли, което бе проведено на 29 януари 2024 година бе взето решение за изменение на Структурата на Общинска администрация – Симитли. Най-важната промяна в Структурата е, това че Общината ще има и трети заместник – кмет. Новият заместник-кмет ще бъде с ресор „Проекти и програми“. 

Градоначалникът съобщи, че дългогодишният заместник-кмет с ресор „Социални дейности“ г-жа Евгения Георгиева е излезнала в пенсия и в момента длъжността изпълнява г-жа Елеонора Гаврилова.

Относно новият щат, който ще бъде обособен за трети заместник – кмет, кметът Апостолов съобщи, че също се знае кой ще бъде и това е г-жа Маруся Филатова, която оглавява дълги години отдел „Проекти и програми“ в Общинска администрация – Симитли.

На пресконференцията на кметът Апостолов важна точка, която той подробно обсъди е бюджета на Община Симитли за 2024 година.

Бюджета на Общината за 2024 година е 22 787 000 лева. Като в това число е субсидията за държавни дейности в размер на 15 872 000 лева, капиталовите разходи - 1 354 000 лева, изравнителната субсидия за местни дейности на стойност 1 525 000 лева и местни проходи в размер на 4 451 000 лева.

В резюмето по темата, кметът Апостолов каза, че в параметрите на бюджета, от ранга на община Симитли, държавните средства не са кой знае колко интересни. По-важно е разпределението на капиталовите разходи, които възлизат на 1 354 000 лева, което е абсолютно незадоволително.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK