Отбелязаха 24 май в Българския културен център в Скопие

Снимка: БТА

Трима български автори четоха свои творби

В Българския културно-информационен център в Скопие беше отбелязан Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщава БТА.

„Радвам се, че в навечерието на 24 май, ден- символ на достойнство, традиция и духовност за всеки българин, сме заедно, за да отдадем заслужена почит на създателите на това богатство, да се поклоним пред делото на светите братя Кирил и Методий и да ги прославим заедно. Да се поклоним и благодарим на плеадата културни дейци и просветители, преподаватели и учени, които се трудят за грамотност и знание на поколения наред, които ни дават национална идентичност и самочувствие в съвременния свят”, поздрави присъстващите директорът на Българския културно-информационен център Антония Велева.

„Празникът е за всички. За пръв път 24 май е отбелязан през 1813 г. в Шумен. Това е една 214-годишна традиция, в която отбелязваме светите братя, донесли ни нашата азбука, на която пишем и която днес е първата кирилица в ЕС, а езикът ни - част от езиците на ЕС. Химнът на братята Кирил и Методий е написан от Стоян Михайловски, който освен всичко друго е бил председател на Върховния македоно-одрински комитет, а след второто официално отбелязване на 24 май,  през 1860 г. в Пловдив, през 1862 г. денят е отбелязан и в Скопие. Бъдете умни, четете и пишете”, обърна се към децата от българското съботно-неделно училище „Здравей” посланикът на страната ни в Северна Македония Ангел Ангелов, а те представиха подготвената за празника специална програма.

Трима писатели – Светлана Николова, Пламен Тотев и Димитър Христов пристигнаха, за отбелязването на празника в Българския културно-информационен център в Скопие.

Светлана Николова е  автор е на стихосбирката „Дъждовни магистрали“ и сборника със стихове „На раменете ми“, носител на над 50 национални и международни награди за поезия и проза и представи пред присъстващите три свои стихотворения.

Пламен Тотев е автор на текстовете на популярни български песни, носител на наградите за литературна критика „Боян Пенев” и на „АБВ”, автор на книгите „Българският блян по епопея”, „За място на върха”, „Животът на класиката”, която е издадена и в Северна Македония, собственик е на издателство „Персей“ и „Изида”, които са познати в Северна Македония и в които до миналата година са издадени над 50 книги на 34 автори от Северна Македония. Тотев, който говори за сътрудничеството си с автори от Република Северна Македония е носител и на  почетната награда "Рацин" за особен принос за популяризирането на литературата на Северна Македония в България на фестивала „Рацинови срещи“ през 2023 г. 

Димитър Христов е бивш директор на Българския културно-информационен център в Скопие, член на СБЖ и почетен член на Дружеството на писателите в Северна Македония. Негови стихове са преведени на над 20 езика по света. Носител е на множество национални и чуждестранни международни награди. 

"Никога не съм чел стиховете си в Българския културно-информационен център, докато бях директор, и дори сега ми е малко странно. Но виждам свои приятели дипломати, писатели, преводачи, професори от областта на хуманитаристиката и хора, които създават приятелство между двете литератури, и хората, които живеят от двете страни на границата. Само след няколко дни предстои 15-та литературна визита на автори от Северна Македония, ръководена от издателство „Макавей“. Винаги с участието на сериозни автори, хора, които се познават, издават. Колкото повече се познаваме, толкова повече се разбираме и обичаме”, каза Христов, който също представи свои стихове пред присъстващите на отбелязването на 24 май в Културно-информационния център на България в Скопие.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//