БСП: Държавната администрация в момента не работи

Снимка: БСП

Служебното правителство се е превърнало в агенция за недвижими имоти – продава земя за 3 стотинки на кв. м

„Засилва се усещането, че служебното правителство иска, чрез промени на устройствените правилници на редица институции, да отстрани неудобните служители, които са назначавани от редовно правителство. Няма как да не изкажа съмнение, че така се създават бъдещи спънки за разследване на корупционни практики. Спокойно може да стигнем до извода, че тези действия преследват една цел – отстраняване на неудобни служители и бързо устройване на верни на служебното правителство кадри.“ Това заяви по време на парламентарен контрол народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков. 

Във въпрос към служебния министър-председател Гълъб Донев той посочи, че са сменени устройствените правилници на над 20 администрации. Гьоков обясни, че устройствените планове определят вътрешната структура и организация на съответното ведомство и с него се задава визията на политиките и начина, по който администрацията ще ги прилага, и изрази недоумение защо това се прави сега, при положение че предстои избор на редовно правителство, а служебното правителство няма право да задава дългосрочни политики.

Социалистът определи като „смешен“ мотива за промяна на устройствения правилник на Агенцията по заетостта, че за периода 2016-2023 г. основният закон, с който тя функционира е бил изменян и допълван 12 пъти и това налагало промяна в структурата ѝ, при положение че от 2016 г. до момента са се сменили 7 правителства и никое от тях не е счело, че има нужда от промени. Гьоков коментира, че има още редица такива примери, които доказват нелогичността в действията на служебното правителство.

„Надявам се, че сте наясно, че Вие  сте рекордьор в най-новата история на България като служебен министър-председател с най-много чистки и гонения -отстраняване на професионалисти и назначаване на калинките на Радев в държавната администрация“, обърна се към Гълъб Донев заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Христо Проданов.

По неговите думи са уволнени служители с над 20-годишен стаж, за които даже не е ясно дали са членове на политически партии, а на тяхно място са назначени хора, които си нямат хал хабер за това, за което са назначени.

„В Европа и по света има много държави с политически кризи, където се редуват избори след избори, както в България, но там държавната администрация работи с години, тя не е чистена и не позволява на местното население да усети, че има политическа криза, защото държавните институции работят. В България, благодарение на чистката, която извършихте, държавната администрация в момента е спряла и не работи. И основни виновници за това сте Вие и президентът Радев“, посочи Проданов.

Той обясни, че много от хората са били отстранени неправомерно и в момента те водят дела срещу държавата. „Кой ще плати тези обезщетения? Пак ли българските данъкоплатци ще платят за Вашия експеримент, наречен служебно правителство, и нещата, които вършите незаконно?“, попита Христо Проданов. 

„Притеснително е, че служебният министър-председател или не отговаря на въпросите на народните представители, или прави внушения. Разтревожен съм, тъй като има и други притеснителни информации. 16 областни управители продават например земя - държавна частна собственост – 800 дка за по 3 стотинки кв. м. Това служебното правителство наистина е някаква агенция за недвижими имоти. Докато ние тук решаваме политически въпроси, те какви въпроси решават? За хазна ама в чия полза? Тъй като там кандидатите са едни и същи. Това е притеснително и тук трябва да се дадат тези отговори“, заяви от своя страна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев от парламентарната трибуна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK