Над 3.2 млн. лв. са върнати на държавата от изпълнителя на неосъществения Правителствен комплекс

Снимка: МИ

До края на май тази година ще бъдат възстановени още 9 млн.лв., дадени авансово през 2020 година за построяването му

Още над 3,2 млн. лв. с ДДС вече са постъпили по сметката на „Монтажи“ ЕАД. Това става възможно след като държавното предприятие, което е дъщерно дружество на Държавната консолидационна компания (ДКК), и "Планекс – ГЕС" ДЗЗД подписаха споразумение, с което консорциумът, изпълнител на неосъществения Правителствен комплекс, се съгласява да върне нова сума на държавното дружество. Споразумението предвижда още и второ плащане в размер на 9 млн. лв. с ДДС, което да бъде преведено най-късно до 31 май 2024 година, съобщават от пресцентъра на културното министерство. 

Припомняме, че още в края на 2019 г. e  сключен договор между „Монтажи“ ЕАД и консорциума за изпълнение на строителни дейности във връзка със строителството на правителствен комплекс от ДКК, който впоследствие не се реализира. Проектът е възложен за изпълнение без обществена поръчка и без финансова обосновка, като „Монтажи“ авансово е платил близо 80 млн.лв. с ДДС на две вноски през 2020 г. на изпълнителя.

След предприети действия от страна на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов за възстановяването на тези финансови щети към ДКК, още през януари т.г., частното дружество възстанови на държавата първата сума от 45 млн.лв. с ДДС.

По отношение на разликата между размера на авансово получената сума през 2020 година от частното дружество и върнатите до този момент средства страните са се споразумели да продължат преговорите, за да бъде възстановена и останалата част от авансово преведената сума през 2020 г. Това ще стане или чрез преговори и ново споразумение или по съдебен ред, като държавата има всички аргументи за възстановяване на платежните средства.

Продължават и действията по сезиране на компетентните органи за всички нарушения ощетяващи Държавната консолидационна компания през годините.

Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) обжалва Постановлениe на Софийска градска прокуратура (СГП), с което тя отказва да образува досъдебно производство във връзка с извършен вътрешен одит на системите за финансово управление и контрол на процеса по предоставяне, отчитане и контрол на собствени средства на „Еко Антрацит“ ЕАД, изразходвани за дейности по ликвидация, консервация и рекултивация.

След жалбата от страна на МИИ Апелативната прокуратура – София (САП) отмени постановлението на СГП, с което е отказано образуването на досъдебно производство. Мотивите на САП са, че извършената проверка не е обективна, а постановлението на СГП е необосновано и незаконосъобразно.

Още през февруари министърът на икономиката и индустрията обжалва пред Софийска апелативна прокуратура Постановление на Софийска градска прокуратура от декември 2023г., с което тя отказа да образува досъдебно производство във връзка с извършен вътрешен одит на системите за финансово управление и контрол на процеса за предоставяне, отчитане и контрол на собствените средства на „Еко Антрацит“ ЕАД, като възложител и „Монтажи“ ЕАД, като изпълнител за сключването на Рамков договор без да се прилага Законът за обществените поръчки , за да бъдат изразходвани 120 млн. лв. за дейности по техническа ликвидация или консервация, техническа и биологична рекултивация, пречистване на води и мониторинг.

Първоинстанционната преписка е образувана след изпратен одитен доклад от Министерството. В него одиторите са установили неправилни практики свързани с неспазване на чл.8 , ал. 4 от ППЗОП за прилагане на методика при определяне на цената по Рамков договор между „Еко Антрацит“ и „Монтажи“. Oткрити са превъзлагане на дейности по рамковия договор, в нарушение на правилата за обществени поръчки, поемане на договорни задължения без да са планирани съответните финансови средства, неефективно изразходване на средства, неадекватно планиране на дейности, в това число и тяхното остойностяване, както и липсата на съпоставимост на изпълненото от фирмите – доставчици с отчетеното в констативните протоколи от „Монтажи“ ЕАД, дейности.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK