Обществото в Благоевград обсъди намеренията на кмета да тегли 14,5-милионен заем

Снимка: Infomreja.bg

Бе предложен референдум по време на изборите "2 в 1"

Община Благоевград в лицето на кмета Методи Байкушев планира да вземе заем в размер за 14,5 млн. лв., който трябва да бъде върнат в следващите 15 години.

Общината към момента дължи 1,7 лв. на банкови институции и 16,7 лв. по Фонд „ФЛАГ“. Всяка година Общината плаща 332 000 лв. Ако бъде изтеглен 14-милионният заем, то месечната вноска ще бъде 325 000 лв. Причината за по-малката цифра за месечна вноска е, че към юли се очаква един от заемите да бъде изплатен.

Дългът ще бъде с годишен лихвен процент – 3% с всички включени към него такси. Той трябва да бъде изплатен за 180 месеца или този и още три кметска мандата. Гратисният период за главницата е 2 години. 156 са месечните вноски. По кредита няма ипотеки.

В рамките на 4 години – до края на мандата, се очаква Общината да плати още 8-е милиона лева, взети като заем от Министерството на финансите през декември.

За първото тримесечие Общината е похарчила 1,5 млн. лв., в хазната са постъпили 2,9 млн. лв. + 1,1 млн. лв. по проекти. Планираният дефицит за 2024 година е 14,3 млн. лв.

Планира се заемът да бъде усвоен за: ремонта на Камерна опера и читалището, за който бяха направени допълнителни плащания. За укрепването на свлачището по пътя за Бодрост; за улица „Промишлена“; за изграждане на образователен център‘ за саниране на сградата на зала „22 септември“; за ремонт на басейна в „Еленово“; за саниране на 5 сгради на кметства; за изграждането на нови две детски градини и пристройка към 8-о ОУ; за саниране на сгради, в които общината има съсобственост. По всички тези проекти Общината трябва да има общо 9,7 млн. лв., за да ги съфинансира.

Причините, които Байкушев изтъкна пред гражданите, за теглене на средствата са две: докладът на АДФИ за похарчените не по предназначение целеви средства, както и проектите по ЕС, ЕИП и национални програми, по които общината има собствено участие за именно тези 9,7 милиона.

На обсъждането присъстваха общински съветници от настоящия и минали Съвети, общественици, общественият посредник, председателят на ОбС, заместник-кметове.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//