Мъж в инвалидна количка осъди Виваком в Гоце Делчев

Ангел Щерев пред един от недостъпните за него магазини в Гоце Делчев, снимки: infomreja.bg

Млад мъж осъди "Виваком" заради липсата на достъп за хора с физически увреждания в офиса на компанията в Гоце Делчев.
Съдия Стоян Хаджиев уважи иска на 31-годишния Ангел Щерев, който заведе дело срещу мобилния оператор по Закона за защита от дискриминация.

Мъжът страда от множествена склероза и може да се придвижва само с инвалидна количка. В иска си той е посочил, че от 2008 година е клиент на офиса на "Виваком" в Гоце Делчев. Към магазина обаче няма изградени условия за достъп на инвалидни колички и поради това той не може да плаща сметките си и да ползва другите услуги на компанията.

Нямал възможност, въпреки желанието си, да избере и да си купи нов телефон, тъй като не можел да стигне нито до щанда, нито до обслужващите служители.

Съдът приема, че на Ангел Щерев са нанесени имуществени вреди, изразяващи се в неудобство, чувство на малоценност, унижение. Всичко това го е поставило в социална изолация за период от 34 месеца, а именно от откриването на офиса на "Виваком" в Гоце Делчев през 2010 година до предявяването на исковата молба през месец септември 2013 година.

На база събраните доказателства и свидетелските показания, съдът е определил за всеки от 34-те месеца, през които мъжът е търпял дискриминационно отношение, да бъде обезщетен от компанията с по 80 лева. Общата сума, която той трябва да получи като обезщетение, е близо 3000 лева.

Според съдебното решение компанията Виваком”-София, представлявана от главния изпълнителен директор и член на Управителния съвет Атанас Илиев Добрев, трябва да изплати на болния мъж обезщетение в размер на 2720 лева плюс направените по делото разноски в размер на 250,97 лв.

Съдебният състав е наложил на собствениците на „Виваком” в Гоце Делчев да преустановят дейността на офиса до осигуряването на условия за достъп до него на хора с увреждания. Районните магистрати препоръчват на собствениците на компанията да се въздържат  в бъдеще от по-нататъшни нарушения.

Решението на Районен съд Гоце Делчев подлежи на обжалване в 14-дневен срок в Окръжен съд-Благоевград.

 

Офисът на Виваком в Гоце Делчев
Офисът на Виваком в Гоце Делчев е недостъпен за хора в инвалидни колички
Ангел Щерев в Дневния център за възрастни в Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

krasi22:08 - 15.01.2015
I az,imam problem s toq ofis na vivacom.Kazaha mi kogato si napravih dogovor za nova mobilna liniq (imam domashen kam tqh)che kogato iskam moga da q prekasna i az taka napravih.Popalnih molba za prekratqvane na dogovora i si zaminah za chujbina.Okaza se che ne sa prekratili dogovora i az si plashtam bez veche da imam liniq,zashtoto nishto ne mogat da napravqt do kato ne otida lichno da se podpisha che iskam da spra liniqta ...mrasni chervei....kajete mi ka moje da sa tolko gadni s tehnite vechni nomera da se vaspolzvat vechno ot momenti kato tozi MOQ...
До Надя18:44 - 05.02.2014
Всичко което си написала е вярно, ама завършека ти е повече от прост! Била се срамувала?!?!? Не се срамувай ами променяй, никой не те спира и ти завеждаш дела срещу община/фирма и т.н. Ама не по-лесно да пишеш във форума колко се била срамувала?!?!? Овча работа!
надя21:43 - 30.01.2014
Поздравления на момчето, че е имал смелост да надигне глава пред несправедливостта. ВСИЧКИ учреждения, държавни, частни, магазини, заведения, кина и т.н трябва да имат достъп за инвалидни колички. Не толкова за майките с деца, не се сърдете, майки, но детето може и на ръце да го вземете. Мъж, жена не може нолкова лесно да се пренесе. Въпреки всичко, назад сме със светлинни години от нормалното и елементарно уважение и поведение. А за зрялостта и възпитанието на една нация основен критерий е отношението към възрастните, болните и дуцата. Съжалявам и се срамувам от това, че съм българка.
dsy09:44 - 30.01.2014
Всичко трябва да е достъпно за хора с увреждания и майки с колички - тротоари, офиси, магазини. Да не говорим за държавните учреждения. Надявам се тази глоба да стресне всички Поздравления за младежа, дано има повече такива. Упоритост трябва.

FACEBOOK