За първи път от векове: Защо опустя щъркеловото гнездо на кулата в Банско?

Снимка: Infomreja.bg

Отговаря председателя на БДЗП

През 1835 година Банско остава в историята със завършената часовникова кула в двора на храм „Света Троица“. Кулата е втората по големина в страната след катедралата „Ал. Невски“ в София, но не височината ѝ, а легендите за построяването ѝ и историческите факти я правят „велика“.

Кулата, откакто съществува, и откакто банскалии си спомнят е дом на двойна щъркели, които кацат всяка пролет в гнездото си, укрепват го, а след това създават ново поколение, което заедно с родителите си през есента напуска гнездото. И така до следващата година.

2023 обаче ще остане в историята на Банско с това, че след като бяха снесени 5 яйца, в края на май гнездото бе напуснато от двойката птици и опустя.

Каква е причината щъркелите да напуснат спонтанно гнездото си, попитахме Димитър Попов, който е председател на Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев.

Според него климатичните промени, закъсняването на пролетта и ниските температури са една от възможните причини двойката да напусне гнездото.

Миграцията закъсня и много птици се объркаха. Млада двойка няма опит и е поела по друг път, каза Попов за ИНФОМРЕЖА.

Възможен – макар и рядък, вариант е, женската е снесла от друг мъжки.

Щъркелите са моногамни, но и при тях съществуват такива изключения. Подобен случай също води до опустяване на гнездото. Ако малките са се измътили, мъжкият би ги убил, каза още Попов.

Тези два варианта показват, че гнездовият сезон е неуспешен и двойката ще има поколение вероятно следващата година. Тази – гнездото им ще остане празно в очакване обитателите на покрива на кулата да се завърнат.

 

КОМЕНТАРИ

Банскалия09:15 - 12.07.2023
Заради Георги Ангелов (Любенов) този смешен суполь одеше да ги снима
Нумер03:56 - 12.07.2023
Да бе има един човек на 190 години той знае,че от векове сега за пръв път опустява!Да ве еба в дриполето
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK