Мостът при Покровник е свободен за преминаване!

Снимка: Infomreja.bg

Скромна церемония събра жители и институции

С премахването на бетоновите ограждения бе пуснато движението при моста за 5 благоевградски села, сред които и Покровник.

Известният Покровнишки мост влезе в новинарските хроники през 2021, когато проливните дъждове и придошлите води на Струма подкопаха основите му. Това доведе до пропадането на моста в средната му част и затварянето му за движение. Последваха две години на чакане и обходен маршрут, по който жителите на селата преминаваха ежедневно.

Това пък два пъти ги изкара на протести с искане мостът да бъде построен „сега или веднага“.

В рамките на 300 дни от възлагане на обществената поръчка от АПИ – чиято „собственост“ е съоръжението, новият мост бе изграден.

Точно в 14 ч. на 21 декември 2023 кран премахна огражденията пред погледите на жителите на селата, кмета на общината – Методи Байкушев, областния управител – Мария Димова, началника на Областното пътно управление – Иван Кунев, и представител на фирмата изпълнител.

Щастливи сме да обявим почти финала на това дело, в което се включиха институции и частни лица. На първо място АПИ  - възложител на обекта, строителната фирма – „Грома Холд“, Областната управа и Община Благоевград, както и експлоатационните дружества. Днес временно пускаме моста, за да решим огромен проблем на няколко населени места – Покровник, Падеш, Мощанец, Габрово, Дебочица, и бизнесът на Благоевград, каза Байкушев пред медиите.

Временно пускане значи, че има технологичен период до свикване на Държавната приемателна комисия, но мостът е безопасен, направени са необходимите изследвания. Има документална процедура, която трябва да приключи, заяви още Байкушев.

Към настоящият момент има осигурени средства за моста при село Рибник. Очаквам информация на какъв етап е преминал ремонтът. Укрепването на моста е преустановено заради повишаване на нивото на водата, съобщи Мария Димова по повод отпуснати средства от МС за ремонт на други мостове в областта.

Щастлива съм да присъствам на днешното събитие, което е чакано. То е плод на много работа и съвместен труд на институциите. Въпреки забавянето, имаме новоизграден мост, каза Димова.

Представител на „Грома Холд“ заяви, че това за фирмата е поредното предизвикателство, с което са се справили успешно, а по отношение на качеството – всички проби са отлични, а гаранцията е ясна.

Инвестицията е за близо 10,5 млн. лв., а средствата са от бюджета на АПИ.

Новият мост е с дължина 134,2 м и е изграден на мястото на съществуващото аварирало съоръжение. 

След проведена през 2022 г. процедура по ЗОП проектирането и изпълнението на строително-монтажните работи на съоръжението бяха възложени на ДЗЗД „Мост Покровник“, в което участват: „Грома Холд“ ЕООД и „Пътпроект“ ЕООД. Строителният надзор е осъществен от ОБЕДИНЕНИЕ „НАДЗОР ЮГ“, в което са: „ПЪТКОНСУЛТ 2000“ ЕООД и „КОНТПАС“ ООД. Реалните строителни работи на обекта стартираха в средата на март тази година. Преди построяването на новия мост беше изградено и допълнително техническо съоръжение за преместване на инженерните комуникации, които преминаваха в района.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK