За месец: 14 мигранти с наложени наказания от прокуратурата във Видин

Снимка: Infomreja.bg

Сред обвиняемите е и 18-годишен ученик

През м. март 2024 г. Районна прокуратура – Видин внесе в съда 13 обвинителни акта и споразумения по дела за извършени престъпления по чл. 279 и 281 от НК – незаконно преминаване през границата на страната и противозаконно подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона.

Сред обвиняемите за опит за незаконно преминаване на границата на България са предимно граждани на Сирия и едно лице от Руската федерация, съобщават от държавното обвинение.

Шестима обвиняеми са се признали за виновни за направените от тях опити да излязат през границата на България без разрешение на органите на властта и са сключили споразумения с прокуратурата. Всички те са били задържани на местопрестъплението от граничните служители.

След приключени действия по разследване Районна прокуратура – Видин предаде на съд 18-годишен ученик от столицата.

На 10.02.2024 г. в района на с. Цар Петрово, област Видин, той превозвал 17 мигранти от Сирия с лек автомобил. Двама от тях нямали право да навлизат в 30-километровата гранична зона, тъй като са били в производство по закрила. Другите, сред които имало и малолетни, са се намирали на територията на България незаконно.

Превозването на чужденците се извършвало по начин, опасен за пътниците, и с цел имотна облага в размер на 4 000 лева.

В рамките на същия период Районна прокуратура – Видин постигна 14 осъдителни присъди за лица, привлечени към наказателна отговорност за опити за незаконно преминаване през границата на страната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK