В Деня на храбростта: Къде са разположени наши военни

Снимка: Infomreja.bg

4 операции на НАТО и 5 операции на Европейския съюз изпълнява армията ни днес

Към настоящия момент над 140 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България изпълняват задачи в 4 операции на НАТО и 5 операции на Европейския съюз, като изпълняват достойно своите съюзнически задължения в системата за сигурност на НАТО и Европейския съюз, допринасят за сигурността и стабилността на Балканския регион и за утвърждаването на авторитета на нашата страна и Въоръжените сили сред коалиционните партньори в НАТО и Европейския съюз.

Операция на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово – KFOR

Национален командир - подполковник Захари Димов

Това е операцията на НАТО, в която Въоръжените силите на Република България имат най-голям принос към момента.

Участието на Въоръжените сили на Република България в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово започва през февруари 2000 г. и продължава, като до сега са участвали над 1600 военнослужещи.

Към настоящия момент в операцията участват над 120 български военнослужещи в състав щабни офицери, национален поддържащ елемент и разузнавателни групи, както и маневрена рота с национален поддържащ елемент и комуникационно-информационен възел, в състава на Регионално командване „Запад“, които изпълняват задачи, свързани с подпомагане подобряването на сигурността в района.

За изпълнение на поетите ангажименти, Въоръжените сили поддържат в готовност и оперативен резерв в състав на рота, национален поддържащ елемент и офицери в щаба на многонационалния батальон.

За първи път Оперативният резерв се активира и се развърна в зоната на операцията през месец септември 2023 г., като изпълни задачи, свързани с патрулиране и наблюдение на заповяданата зона за отговорност, след което през месец декември 2023 г. военнослужещите, участвали в Силите на оперативния резерв бяха изтеглени.

Допълнително, на ротационен принцип с Гърция, Румъния и Албания се поддържа готовността на 2-ри многонационален батальон от състава на оперативния резерв. Към настоящия момент водеща нация за подготовката и формирането на щаба на батальон е Република Гърция, а от 1 октомври 2024 г. отговорностите на рамкова държава ще се поемат от Република България.

Операция на Силите на  Европейския съюз в Босна и Херцеговина -„ALTHEA”

Национален командир - полковник Александър Алексиев

Това е най-продължителната операция на Въоръжените сили.

Българската армия започва участието си в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО (SFOR) от юни 1997 г. с инженерен контингент. От декември 2004 г. операцията се преобразува в операция на Европейския съюз. През годините България участва в Босна и Херцеговина с различни по численост и назначение формирования от Българската армия, като до момента са участвали  над 4000 военнослужещи.

От месец септември 2012 г. до 24 февруари 2022 г., Въоръжените сили на Република България участват в операцията на Европейския съюз „АЛТЕА” (OPERATION ALTHEA) с 12 военнослужещи в Щаба на операцията. В същият период, е поддържан в готовност на територията на страната национален поддържащ елемент и маневрена рота–до 140 военнослужещи и до 40 единици военна техника, в състава на Междинния регионален резерв.

След постъпило искане от командващия на EUFOR за активиране на Междинния регионален резерв, от 24 февруари 2022 г. ротата и националният поддържащ елемент, включени в състава на Междинния регионален резерв бяха развърнати като част от Многонационалния батальон на EUFOR, като за периода от 24 февруари 2022 г. до 5 март 2023 г., Съвместното командване на силите организира и извърши 2 ротации на българския контингент.

От март 2023 г., с решение на Министерски съвет, стартира българското участие в състава на многонационалния батальон на EUFOR в състав национален поддържащ елемент и маневрена рота на ротационен принцип с въоръжените сили на Република Италия през 1 (една) година, като през месец декември 2023 г. българското участие в състава на многонационалния батальон бе прекратено и военнослужещите бяха изтеглени от района на операцията.

Към настоящия момент въоръжените сили на Република България участват в операцията с 12 военнослужещи в щаба на операцията.

Небойна мисия на НАТО в Ирак (NMI)

Национален командир - подполковник Галин Добрев

Участието на въоръжените сили на Република България в небойната мисия на НАТО в Ирак (NATO Mission Iraq - NMI) стартира в началото на 2019 г. с двама офицери, но поради влошената обстановка по сигурността в Ирак в началото на месец февруари 2020 година, командването на мисията прекрати мисията, което наложи завръщането на българските военнослужещи в страната.

След подновяване на мисията в Ирак, от началото на месец януари 2021г. беше организирано развръщането на един офицер, след което през месец ноември 2022 г, участието на военнослужещи беше увеличено с още един офицер. Съгласно Решение на Министерския съвет Република България може да участва с до 4 представители в мисията.

През месец ноември 2022 г. в зоната на мисията беше развърната и група за комуникационно-информацонна поддръжка от Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F), които осигуряваха комуникационно-информационната поддръжка на щаба на мисията. Тяхното участие в мисията приключи през месец март 2023 г.

През месец ноември 2023 г. в зоната на мисията отново беше развърната група за комуникационно-информацонна поддръжка от Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F), които осигуряваха комуникационно-информационната поддръжка на щаба на мисията. Тяхното участие в мисията приключи на 07.04.2024 г.

Към настоящия момент въоръжените сили  участват в мисията с двама военнослужещи в щаба на мисията и отново с група от Националния мобилен модул по КИС на НАТО.

Постоянни военноморски сили на НАТО

Към настоящия момент Въоръжените сили на Република България участват с един офицер в Плаващия щаб на постоянната военноморска група на НАТО № 2 (SNMG2) и с един офицер в Плаващия щаб на постоянната противоминна военноморска група на НАТО №2 (SNMCMG2).

Военноморските групи участват в операцията на НАТО „Sea Guardian” в района на Средиземно море, в различни учения на страните партньори и членки на НАТО, и други мероприятия в съответствие с графиците за оперативното им използване, утвърждавани от Северноатлантическия съвет на НАТО.

Наблюдателна мисия на Европейския съюз в Грузия

Към днешна дата Въоръжените сили участват в операцията на ЕС в Грузия с двама наблюдатели, като същите са включени в състава на Administrative Boundary Team. Основната задача на българските наблюдатели е участие в патрулирането по Административната гранична линия на Грузия с Абхазия, в зоната на отговорност на полевите офиси „Мцхета” и „Гори“, заедно с представители на МВР.

Военноморска операция на Европейския съюз „Аталанта”

Задачите, които изпълнява EUNAVFOR Operation ATALANTA са свързани с осигуряването на защита на корабите на Световната програма за храните, друга хуманитарна помощ и доставки за Африканската мисия в Сомалия; възпрепятстване, предотвратяване и възпиране на пиратски действия и въоръжени грабежи; съблюдаване на риболовната дейност покрай бреговете на Сомалия. Република България участва в тази операция с един военнослужещ в състава на Оперативния щаб на операция „ATALANTA” в гр. Рота, Кралство Испания. Българският офицер изпълнява задачи, свързани с координирането на силите по отношение на действията, насочени към постигането на ефекти за намаляване на пиратската дейност.

Мисия на Европейския съюз в централната част на Средиземно море-EUNAVFORIRINI

Силите и средствата, участващи в операцията изпълняват задачи свързани с осъществяването на наблюдение, контрол, оценка и анализ на разузнавателна информация на мрежите за нелегален превоз и трафик на хора в южната част на средиземно море.

Българският военнослужещ е на длъжност “Офицер за връзка между командващия на операцията и военния секретариат на ЕС” в щаба на операцията и изпълнява задълженията си във Военния секретариат на ЕС в гр. Брюксел, Кралство Белгия. Задълженията му са да координира и изпълнява задачи в интерес на командващия на операцията.

Мисия на Европейския съюз за военно подпомагане на УкрайнаEUMAM - EU

Въоръжените сили на Република България участваха в мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна – EUMAM - EU през месец февруари-март 2023 г. с група за обучение на военнослужещи от украинските Въоръжени сили на територията на Република Полша.

В момента Въоръжените сили на Република България участват с един офицер в Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на Европейския съюз (ЕС) в гр. Брюксел, Кралство Белгия със задачи за координиране на българското участие в EUMAM – EU.

Участието в операции и мисии за подкрепа на международния мир и сигурност под егидата на НАТО, ЕС и ООН през годините позволи да се изучава ефективно опита на нашите партньори и повиши оперативната съвместимост на Българската армия с тази на армиите от страните - членки на НАТО, които се явяват основен катализатор за изграждане на оперативни способности и повишаване нивото на нейната боеспособност. Наред с това, натрупаният опит и самочувствие на българските военнослужещи, тяхната увереност при работа в многонационална среда, придобиването на умения и навици да мислят и действат като екип е от безценна важност за всички видове бойни дейности.

За 20 години в мисии и операции зад граница са участвали над 25 000 български военнослужещи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//