ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС на контрапунктове за рокадите в служения кабинет

Снимка: Infomreja.bg

Коментари направиха депутатите след изявлението на Румен Радев

Главчев се обади първо на мен. Разбира се, аз съм се консултирал с председателя на партията и получих подкрепата на Борисов. Но първият разговор е между мен и Главчев, който очевидно не е могъл да се сработи с външния министър Димитров и е търсил възможност в крайна сметка да гарантира ясна външна политика, опряна на ясен европейски и проатлантическип профил с човек, който ще следва тази политика, каза заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Той обяви, че е готов да поеме поста на външен министър.

Забавянето на назначаването на нов дипломат номер едно застрашава организацията на изборите в чужбина, каза Митов.

Разочарован съм от ПП-ДБ. Логиката на техните изказвания до момента следва изцяло логиката на президента Радев - не можело зам.-председател на партия да бъде министър. С промените в Конституцията, по настояване на ПП-ДБ, служебният кабинет вече зависи напълно от парламента. Премиерът трябва да търси подкрепа именно там, посочи Митов.

Нека държавните мъже да бъдат на висотата на хората и да спрат с тези игрички. Съгласно Конституцията той е длъжен да ги разпише. Но това, което наблюдавам - нека държавните мъже да бъдат на висотата на хората и да спрат с тези игрички. Няма да подпишем за министрите. Другите - ще сменим шефа на НС. Ами добре! Няма да има министри, няма да има премиер, няма да има шеф на НС. Утре може да няма президент, какво се случва с държавата? Ако все пак откаже да подпише указа, какъв е следващият ход? Като откаже да подпише - той вече има земеделски и външен министър. Те вече са негови министри и той да започне да си ги управлява. Те са вече на Радев, коментира Делян Пеевски.

Трябва да има отрезвяване на политическата класа. Помня ярките политически лица в кабинетите на Радев, но може би той има къса памет. Сред тях Янаки Стоилов, Крум Зарков, Весела Лечева. Цялото БСП се изсипваше в служебните правителства. Той правеше цели партии от тях - на Стефан Янев, на Кирил и Асен.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Тутракан. 

"Изобщо не ме интересува кой ще е външен министър, не искам да коментирам темата. Радев изопачава истината. Даниел Митов е мост между партиите. Ако стане министър, била застрашена честността на изборите!? Нека Радев си спомни записа, в който се казва, че ще има "ала-бала с президента". Искам да остане този министър, да си носи президентът отговорност за провалите. Не искам да поемаме ангажимент като партия за това правителство. Първоначално Даниел Митов ми се обади да ме пита дали да приеме и аз разреших, но не съм го предлагал аз. Ние носим отговорност за Конституцията, не виждам как повече ще подкрепя нещо, предложено от ПП-ДБ. Провал в съдебната реформа, във всичко. Ако са искали стабилност, щяхме да имаме редовно правителство и трите партии да носим отговорност", коментира Борисов по повод поисканите от служебния премиер Димитър Главчев рокади в състава на МС.

Служебният министър Виолета Коритарова е поредното доказателство, че Борисов използва дезинформацията като политическо оръжие. Той поднася внушения, които нямат нищо с фактите. Тя е бивш директор на ловешката Служба по кадастъра. Впоследствие е назначена като ръководител на Агенцията по кадастъра в София. Синът ѝ Кристиян Христов е кмет на район "Подуене" от "Спаси София". През втората седмица на мандата ми като министър я освободих от длъжността ѝ. Това е достатъчно доказателство, че ПП-ДБ нямат участие в служебния кабитет на ГЕРБ и ДПС", каза бившият регионален министър Андрей Цеков. 

Прокуратурата продължава да работи като предизборна платформа. Тя се активизира само когато има избори у нас. Целта е да бъдат шокирани българските граждани и да бъдат отказани да гласуват. На това трябва категорично да се противопоставим. С хумор наблюдавам игрите в служебния кабинет между ГЕРБ и ГЕРБ. Единственото нещо, което променихме в Конституцията е президентът да избира между парламентарно избрани. Не парламентът, а президентът назначава служебното правителство, каза депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер.

„Освен позицията на БСП, че бяхме прави за глупавите промени в Конституцията, която се опитахте да иронизирате, да Ви припомня, че на същата позиция бяха всички съдии, прокурори, адвокати, конституционалисти, юристи и учени в България в 50 отрицателни становища по промените в Конституцията. Така че се надявам поне със закъснение да признаете експертизата на тези хора, въпреки иронията, с която се отнесохте“, обърна се лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна към народния представител от ГЕРБ Любен Дилов-син.

„Към г-н Чолаков, изненадана съм, защото знам Вашите професионални съмнения около правотата на тези промени. Помните ли преди изборите какъв ви беше слоганът: „работа, работа, работа“. Днес с какво го заменихте: „бяс, бяс, бяс“ – било в парламента“, каза тя на доскорошния председател на Комисията по конституционни въпроси и депутат на ГЕРБ Радомир Чолаков.   

И се обърна към цялата парламентарна група на ГЕРБ: „Чухте ли какво каза вчера Борисов? На въпрос кой носи отговорност за служебния кабинет, отговор – парламентът. Ще ви се карат за позицията днес и за това, че отричате ролята на парламента в търсене на отговорност от служебния кабинет.“

„Става въпрос за две неща“, обясни Нинова и посочи: „Днес обсъждаме част от фаталните последици от сбърканата промяна в Конституцията, която касае работата на парламента. Вярно е, че причината e да се поиска контрол върху служебните кабинети заради злоупотребите на служебните кабинети на президента Радев. Но какво се оказва днес – ГЕРБ искат, когато служебен кабинет се назначава от Радев, да има контрол, но когато служебен кабинет се назначава от Борисов, да няма контрол и парламентът да почива.“

Нинова подчерта, че аргументът, че Народното събрание винаги е излизало във ваканция преди избори, е бил валиден до направените конституционни промени, които казват, че парламентът продължава да работи.

„Каква е разликата – скачахте срещу служебните кабинети на Радев, но сега трябва да покриете служебния кабинет на Борисов, за който също в тези дни получихме доказателства, че е политически и партиен“, обърна внимание тя.

И подчерта, че за разлика от ГЕРБ, БСП е последователна в това, че има критики и към служебните кабинети на президента Радев, и към този – и не мери с двоен аршин, когато иска да се упражнява парламентарен контрол върху правителството.

„Аргументът, че Народното събрание ще злоупотреби с работното си време, е поредният удар върху парламентаризма в България и не знам дали разбирате какво правите. Излизате и казвате: „По-добре парламентът да не работи, защото е вреден.“ И как очаквате народът да ни уважава и да вярва в институцията Народно събрание? Какво очаквате, освен допълнително наливане вода в мелницата на разпадането на държавността и институциите в България“, категорична бе Корнелия Нинова.

И попита: „Какво ни пречи да се въздържаме от популизъм? Какво ни пречи в следващите дни да отменим либерализацията на пазара на тока за домакинствата за една година – това популизъм ли е или добро решение? Виждам, че ще го подкрепите – значи е добро решение. Постоянно се оплаквате, че закъсняваме със законите по ПВУ и затова България губи пари – какъв е проблемът през това време да приемаме такива закони. Постоянно казвате, че има няколко закона, които трябва да приемем, за да ни приемат пълноправно в Шенген – какво ви пречи това да правим?“

„Причината е една и аз я казах – трябва да се покрие служебният кабинет на Бойко Борисов от контрол в парламента“, заключи Корнелия Нинова.

КОМЕНТАРИ

гост04:48 - 19.04.2024
тъпо е да си контра на всичко
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK