Ваня Рибарска и Царимира Георгиева със съвместна изложба „Пълнолуние“ в благоевградския музей

Снимка: РИМ-Благоевград

На 23 март от 18.00 часа в зала „Временни изложби“ в Регионалния исторически музей в Благоевград ще бъде показана съвместната изложба „Пълнолуние“ на  Ваня Рибарска и Царимира Георгиева. Двете авторки споделят художествените си творби пред гостите и жителите на града, обединени от творческото предизвикателство и търсене на красивото и уникалното. 

Ваня Рибарска е художник керамик, който работи и твори в Благоевград. Завършва НХГ „Илия Петров” в гр. София и ЮЗУ „Неофит Рилски” - Благоевград. Дългогодишен преподавател е по изобразително изкуство във II ОУ „Димитър Благоев” Благоевград. Ваня Рибарска е базов учител по изобразително изкуство към ЮЗУ „Неофит Рилски” Благоевград. Зад гърба си има множество самостоятелни и общи изложби, както и участия в конкурси. Нейни творби са собственост на колекционери от България, Европа и САЩ. 

Ваня Рибарска е създател и ръководител на ателие „Керамика” във II ОУ „Димитър Благоев” Благоевград и е партньор на Регионален исторически музей – Благоевград по проект „Грънчарството – духът на традицията“ - програма „Автентичен фолклор” към Национален фонд „Култура”  2010 – 2011 г. Нейни ученици са носители на призови награди от национални и международни конкурси.

Активната й преподавателска и творческа дейност е красноречива и Ваня Рибарска е удостоена с множество награди:

  • Почетна грамота и знак за принос в развитието на Благоевград “Да се помни с благодарност“– 2007 г.
  • Учител на годината и Почетна грамота от Община Благоевград за високи професионални качества и постигнати резултати в учебно–възпитателния процес
  • Номинация за „Жена на годината на Благоевград“ –2011 г.
  • Номинация от СБХ за керамика в Обща изложба “Св. Валентин и Св. Трифон“ Благоевград– 2016 г.

Царимира Георгиева работи и твори в град Благоевград. Интересите й като художник са изключително многопосочни – от иконографията до абстракцията. Завършва ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград със степен бакалавър по Педагогика на обучението по изобразително изкуство и магистърска степен по същата специалност в СУ „Св. Климент Охридски“ в София. Творби на Царимира Георгиева участват в общи изложби и пленери в страната.

С голям успех са реализирани самостоятелните й изложби. Нейни произведения са притежание на частни колекции в Европа и САЩ. Учител е в СОУИЧЕ „Св. Кл. Охридски“ Благоевград и е съосновател и преподавател в обучителен център МонтесориАрт Благоевград. Базов учител е по изобразително изкуство към ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. Нейни ученици са носители на призови награди от национални и международни конкурси.

Активната й преподавателска дейност и резултатите от нея са красноречиви и през 2015 година е сред наградените учители с от Община Благоевград за принос в развитието на образованието и науката.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//