Музеят в Кюстендил учи деца на опинчарство

Снимка: РИМ - Кюстендил

Заниманията ще се проведат на 15, 16 и 17 ноември 2023 г.

Регионален исторически музей – Кюстендил, организира музейна работилница за деца, която е посветена на опинчарството. Образователните занимания ще запознаят децата с един от най-старите занаяти, практикувани по нашите земи. Участниците в тях използват еко кожа, предварително разкроена, нарязана и подготвена за ушиване. Това става с помощта на канапен конец, който се промушва през специално направени отвори, т. нар. зъмби.

В допълнение се използват и върви, които придават завършен вид на цървулите. Образователните материали въвеждат в темата и представят както използвани още в древността инструменти за обработване на кожата, като каменни и костени гладилки от новокаменната и каменно-медната епохи, така и етапите, през които се преминава в традиционния занаят, за да се достигне до готовия продукт, съобщават от пресцентъра на музея.

Темата на ноемврийската музейна работилница обръща внимание и на героичните събития от ноември 1885 г. по време на Сръбско-българската война, която се явява в защита на Съединението. На 14 ноември (2 ноември стар стил) 1885 г., Българското княжество е нападнато неочаквано от западната си съседка, която почти безпрепятствено за два дни навлиза на около 30 километра от неговата столица. За да отговорят на нападението, българските сили, съсредоточени на южната граница, е трябвало да се придвижат до западната.

Спомените на очевидци и участници в тези събития описват героизма на войниците, някои от които за две денонощия изминават 145 километра и не всички носят ботуши – вървят пеша с цървули, краката им са изранени, шинелите им изпокъсани. Сърбите са отблъснати при Сливница на 19 ноември (7 ноември стар стил) и през следващите няколко дни българската армия победоносно влиза в източните територии на Сръбското кралство. Следва подписване на Букурещки мирен договор и международно признаване на Съединението.

Заниманията ще се проведат на 15, 16 и 17 ноември 2023 г. (сряда, четвъртък и петък) от 14.00 до 18.00 ч. в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK