Над 50% изпълнение на 18-месечната програма отчете кабинетът Денков-Габриел за първите 9 месеца

Снимка: Министерски съвет

Отчетен бе напредък във всички сектори

Повече от половината мерки от 18-месечната управленска програма на правителството са изпълнени, част от тях предсрочно, заяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на отчета на Министерския съвет за изминалите 9 месеца. Премиерът посочи прозрачността като един от водещите приоритети в работата на правителството в периода. Министерският съвет ежемесечно отчиташе резултатите от работата си на правителствения сайт и чрез регулярните срещи на министър-председателя с граждани и медии във „Фейсбук“. Наред с това отговори са получили 56 питания и 1891 въпроса в Народното събрание, проведени са и 13 изслушвания на членове на правителството и 8 блиц контрола в парламента.

На отчетното събитие пред медиите на 8 март 2024 г. премиерът акад. Денков открои ключови постижения на кабинета през изминалите 9 месеца.

Макар правителството да заработи в среда на тежка институционална криза и застой, 9 месеца по-късно България върви към нормалността. Въпреки рецесията в Западна Европа, българската икономика продължава да расте с близо 2%. Инфлацията е на най-ниското си ниво за последните две години и продължава да се забавя. Отбелязваме рекордно увеличение на чуждестранните инвестиции за последните 14 г. Втори сме по ръст на заплатите в Европейския съюз. Доходите нарастват два пъти и половина по-бързо от инфлацията. А Бюджет 2024 отново е с фокус върху хората.

От 31 март ще пътуваме свободно по въздух и вода в Шенгенското пространство. Следващата цел - премахване на проверките по сухопътните граници. А от 1 януари 2025 - България в еврозоната.

По време на срещата на кабинета с медиите премиерът Николай Денков изтъкна и други ключови резултати от работата на министерствата. Държавата получи „зелена светлина“ от Европейската комисия за автомагистрала „Струма“. „Започваме строежа след години забавяне. Имаме всички необходими разрешителни“, заяви акад. Денков. Той допълни, че през изминалия период Министерството на регионалното развитие и благоустройството е построило и пуснало в движение 30 км магистрални пътища, като през следващите 9 месеца се очаква да бъдат пуснати още близо 90 км.

Министерството на енергетиката навакса огромното изоставане по отношение на Териториалните планове за справедлив преход и по този начин бяха осигурени 2,3 млрд. лева за трите региона Стара Загора, Перник и Кюстендил. Част от средствата вече са преведени като аванс.

Министерството на транспорта и съобщенията успешно пое контрола върху пристанище „Росенец“ след скоростното прекратяване на концесията.

Министерството на земеделието и храните придвижи отлаган с години проект за рехабилитация на 24 канала на Напоителни системи.

Министерството на околната среда и водите предприе за първи път мерки, които ще дадат възможност да се сложи край на унищожаването на дюните, с вече одобрена методика за картографиране.

Със съвместните усилия на няколко ведомства бяха въведени електронни извинителни бележки за учениците, електронни рецепти за пациентите, електронното известяване за глоби за пътни нарушения.

На разположение на всички ученици, учители и родители за безплатно ползване е „дигиталната раница“, в която вече има 30 000 единици електронни ресурси и предстои да бъде надграждана.

Министерството на правосъдието започна разследване на военни престъпления в Украйна със свидетелските показания на украински бежанци в България.

Министерството на труда и социалната политика активира над 25 000 икономически неактивни лица на пазара на труда.

Министерството на иновациите и растежа издаде 21 сертификата за инвестиции по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) в размер на близо 500 млн. лв. с планиран брой на нови работни места - 2010.

Министерството на туризма подписа споразумение за популяризиране на България с Европейската асоциация на туроператорите и туристическите агенти, в която членуват 80 000 туристически агенции.

За първи път Министерството на младежта и спорта създаде програма, която да финансира младите шампиони на България.

Министерството на културата подсигури по-бърза актуализация на регистъра на недвижимите културни ценности.

По отношение на борбата с корупцията Николай Денков напомни, че министерството на земеделието и храните прекрати договора с нечувани надценки на млечните продукти за училищата и детските градини. Наред с това МТСП спаси над 300 млн. лв. от недостатъчно контролирано и прозрачно разпределение на ваучерите за дигитални обучения на възрастни хора. Спортното министерство започна да връща предплатените 24 млн. лв. за непостроени физкултурни салони по време на предишни правителства.

„Управленската програма продължава и през следващите 9 месеца. С Мария Габриел ще направим всичко възможно, за да направим прехода плавен, с минимални сътресения и да продължим да работим заедно“, заяви премиерът Денков.

От своя страна вицепремиерът Габриел отбеляза конструктивния тон в правителството.  „Показахме, че изпитанията ни правят по-силни. Всички заедно можем да направим така, че ритъмът на работата да се ускори. Управленската ни програма е изготвена, за да отговори на очакванията на хората към правителството“, заяви тя и изрази очакване за ускорен напредък по набелязаните приоритети.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK