Язовири под риск от срутване може да излеят радиоактивни отпадъци в Централна Азия

Снимка: iStock

Отпадъци от уранови мини застрашават долина между Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан

Няколко язовира с високо съдържание на отпадъци от уранови мини застрашават плодородната долина Фергана, разположена между държавите Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан. Достатъчно силно свлачище или земетресение би причинило срутването на компрометираните основи. Това може да доведе до ядрена катастрофа от мащаба на Чернобил и да направи региона необитаем, предават от Reuters.

Проучвания, част от проект на Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие за укрепване на съоръженията, показват, че съответните видове отпадъци не могат да бъдат безопасно задържани на сегашното им местоположение. Налага се да бъдат преместени далеч от бреговете на реката Майлуу-Суу, използвана за напояване на земеделски земи в трите държави.

"Ако свлачище предизвика нахлуването на реката, отпадъците от две депа на мините ще попаднат във водата", посочи Гулшаир Абдулаева, управител на радиологичната лаборатория Майлуу-Суу.

Според проучвания на региона отпадъците в размер на близо 700 хил. кубични метра са течни, което ги прави по-опасни и могат да се влеят в реката Майлуу-Суу в случай на силно земетресение, твърди още Себастиан Хес, инженер от немската фирма G.E.O.S.

Между 22 и 25 млн. евро ще са необходими, за да се преместят отпадъците по-далеч от реката, по изчисления на G.E.O.S. и правителството на Бишкек.

Основите на язовирите са били отслабени от придошли води по време на свлачище през 2017 г., което е повишило нивото на водата на реката. Това я е доближило до хвостохранилището, посочват от Reuters по информация на местни инженери.

Долината Фергана е най-гъсто населената област в Централна Азия, с 16 милиона души, много от които се занимават с отглеждането на памук, ориз, зърнени култури, плодове и зеленчуци.

От Reuters припомнят още, че районът близо до град Майлуу-Суу е едно от най-големите находища на уранова руда в света. Мястото е било разработвано между 40-те и 60-те години на миналия век по инициативи на СССР. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//