МОСВ разпореди проверки за замърсяване с отпадъци в страната

Снимка: МОСВ

В срок до края на март кметовете трябва да извършат проверки за наличие на участъци със замърсявания с отпадъци на територията на общината

С писма до всички Регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) и до Националното сдружение на общините в Република България МОСВ изиска от регионалните си звена да направят предписания до всички общини на контролираната от тях територия да предприемат строги мерки за изпълнение на ангажиментите си по управление на отпадъците.

В срок до края на март кметовете трябва да извършат проверки за наличие на участъци със замърсявания с отпадъци на територията на общината, обявиха от пресцентъра на министерството. При установени замърсявания трябва да бъдат предприети действия за премахването им. В качеството им на собственици на общински пътища е необходимо да почистят отпадъците от пътищата, пътните съоръжения, обслужващите зони, крайпътните обслужващи комплекси и да се осигурят съдове за събиране на отпадъците по общинската пътна мрежа и транспортирането на събраните в тях отпадъци до съоръженията за третиране.

След изтичането на срока, от началото на април РИОСВ ще започнат проверки за установяване на резултатите от приложените мерки. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети предвидените от закона административно-наказателни мерки спрямо градоначалниците. Целта на този контрол е да не се допуска изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места, образуване на сметища и повторно замърсяване на вече почистени терени.

МОСВ се обърна с писмо и до Агенция „Пътна инфраструктура“ да бъде разпоредено почистване на републиканските пътища в страната, осигуряване на съдове за събиране на отпадъците, както и поддръжка в добро екологично състояние на републиканската пътна мрежа.

Министерството се обръща към гражданите с апел да проявят отговорност към околната среда и да изхвърлят отпадъците си единствено на позволените за това места, а в случай че се натъкнат на нерегламентирани сметища, да сигнализират съответната община или РИОСВ за местоположението им

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK