"Елате ни вижте": С подписка канят президента и премиера да посетят ЮЗУ

Снимка: Infomreja.bg

Препрочетени на пресконференция бяха декларации от последните 4 месеца

Студенти, представители на неправителствена организация, кметове, общественици се обявиха в подкрепа на ЮЗУ за пореден път.

Събитие, организирано от Движение „Ние, жените“ с председател Здравна Чимева, събра в зала 5 на Община Благоевград множество хора, които се подписаха в защита на реномето на благоевградския ВУЗ.

На пресконференцията бяха поканени кметът на Гоце Делчев – Владимир Москов, колегата му от Сандански – Атанас Стоянов, представител на Областната администрация, представители на УС на югозападния Алма-матер, новоизбраният омбудсман на Благоевград – Злата Ризова, секретарят на Студентския съвет на ЮЗУ – Виктор-Кристиян Василев, възпитаници.

Пред множеството Чимева заяви:

В последно време обществеността е настръхнала от негативните писаници, от негативното отношение към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Нашият университет е един от водещите в страната, като на предишната акредитация имаше една от най-високите оценки. В града се чуват все повече приказки, усеща се все по-голямо напрежение. И ще го кажа! След като съсипаха цигарената фабрика и я затвориха, какво ще правим ако същото се случи с Югозападния университет? Къде отива Благоевград? Това първо. Второ – 80% от нашите учители, от преподавателите във висшите учебни заведения, детски градини, ясли, средни училища, са завършили ЮЗУ. Тази тема, която се тиражи е изключително грозна и неприятна. Като цяло всички хора, които са завършили университета, които са се наложили в обществото – срещу тях вече тегне едно съмнение как са завършили и как са си взели дипломата. Не казвам, че няма пропуски. Който не работи, той не греши. Това злостно отношение не е само срещу един преподавател, а срещу обществеността в Благоевград.

Тя прочете декларацията на Общинския съвет, приета на последната сесия.

Кметът на Сандански заяви: Преди месец имаше среща в ЮЗУ по повод акредитацията на университета. Тогава всички изразиха подкрепа за бъдещето на университета, което потвърждаваме с присъствието си тук. Ясно е, че има нещо гнило в тези обвинения, хвърляни в месеците на акредитация и кандидатстудентска кампания. ЮЗУ е необходимо за цяла Югозападна България. Тук сме, защото искаме да се развива целият регион, това е люпилня на кадри. Ако има нарушения, то има компетентни органи. Към новоизбрания ректор нямаше и 100 дни толеранс. Тази антикампания само вреди. Грешка ще бъде, ако ЮЗУ затихне.

Владимир Москов сподели, че е възпитаник на ВУЗ-а, за разлика от колегата му. Москов определи университета като емблема за Югозапада, РСМ и Гърция. Никой кадър, завършил ЮЗУ, не е казал лоша дума. Това може би е борба за територия, но трябва да се спре.

Москов заяви, че кадрите в общините са възпитаници на ВУЗ-а, от който са получили прагматична подготовка.

Спомням си жарта, с която бе направен университета, който е стожер на Югозападна България – с усилията на много ръководители и хора. Призовавам студентите да застанат зад ЮЗУ.

Виктор-Кристиян Василев отново препрочете изказаното преди месец в пресконференция, свикана във ВУЗ-а.

Всички твърдения на медиите са неверни. Досега никой не се заинтересува от нашето мнение. Призовавам новият служебен министър да се срещне с нас. Учебният процес сега не е добре. Всеки ден провеждаме разговори с притеснени студенти, които се колебаят дали да продължа обучението си и дали дипломите ще им бъдат признати. Призоваваме всички кандидат-студенти да изберат ЮЗУ.

На въпрос на ИНФОМРЕЖА към Чимева не е ли закъсняла подобна декларация предвид рушащия се имидж на ЮЗУ от 20 години насам, тя отговори:

Не се гради добро, а все се доказва с лошо. Обещавам, че ще сме по-осторожни и ще следим повече медиите.

Чимева призна, че преди дни се запознала, че има такъв казус в Благоевград, въпреки че от 4 месеца той е във фокуса на медийната и обществена среда. Тя обяви, че нейните връзки с ВУЗ-а не са така тесни, тъй като тя е част от изпитна комися в Колежа по туризъм.

Секретарят на Съвета обяви, че подписка с прикрепено писмо ще бъде изпратено до президента, председателя на НС, премиера, омбудсмана, образователния министър с призив:

„Обърнете сериозно внимание на казуса и се запознайте подробно с него. Посетете ни лично!“.

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА от "Ние, жените":

Обръщаме се към вас, провокирани от обидата, нанесена на града ни и обществеността на Благоевград. В момент, когато предстои кандидатстудентската кампания нападките и неверните твърдения  срещу едно от висшите заведения в родния ни град стават все по-агресивни. Опитите името на ЮЗУ „Неофит Рилски“ да бъде опетнено са целенасочени и ние не можем да останем равнодушни към това.

Югозападният университет е един от водещите университети в страната и емблема не само за Благоевград, но и за целия Пирински регион. Атаката цели да разколебае студентите от желанието им да продължат образованието си в него и те да се насочат към други висши учебни заведения. Освен български студенти, тук учат и много чуждестранни, заради стратегическото място на града и, респективно, на учебното заведение. Близостта до големите  градове София, Солун, Пловдив, Скопие е предимство и предпочитано място от студенти от различни държави.

В момента в ЮЗУ, в различни програми се обучават студенти от Гърция, Китай, Р.С. Македония, Сърбия, Украйна и Молдова.

Завършилите ЮЗУ са доказани професионалисти, те заемат отговорни длъжности и са реализирани на трудовия пазар. Уронването на авторитета на ЮЗУ чрез тиражиране на неверни данни оказва влияние върху доверието на всички, които са се обучавали, обучават се в момента и ще се обучават в този университет. Използват се различни прийоми, за да бъде намален приемът на студенти.

Затова, с молба за коректно отразяване, ви каним на пресконференция, в която да защитим каузата ЮЗУ „Неофит Рилски“.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK