Областната епизоотична комисия в Кюстендил с мерки срещу разпространението на Инфлуенца

Снимки: ОА-Кюстендил

На територията на област Кюстендил са регистрирани 10 животновъдни обекта – индустриални ферми за кокошки

Епизоотичната обстановка по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците на територията на област Кюстендил е благоприятна. В ОДБХ - Кюстендил не са постъпвали сигнали от граждани и ветеринарни лекари за случаи на съмнение или заболяване при домашни и диви птици.

Това обясниха от ОДБХ по време на заседание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил. Поради усложнената обстановка и възникналите в страната огнища обаче, Комисията прие превантивни мерки срещу разпространението на болестта по птиците. 

С цел предотвратяване на появата и разпространението на заболяването Инфлуенца по птиците на заседанието на Епизоотичната комисия бяха приети следните решения: 

1 Кметовете на общини да информират жителите на общината за усложнената епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците и за забраната за провеждане на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на общините. 

2 Кметовете и кметските наместници на населените места, със съдействието на органите на МВР, да контролират за спазване на наложената забрана за провеждане на пазари и изложби на птици и свине. 

3 Кметовете и кметските наместници на населените места да информират гражданите, които отглеждат домашни и декоративни птици:

- да не допускат излизането на птиците извън помещенията за отглеждане;

- да хранят птиците в помещенията за отглеждане, като по този начин не допускат контакт с птици, живеещи в дивата природа;

- да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците;

- да уведомят незабавно кмета на населеното място при съмнение за заболяване или смъртност при птиците, или на телефони: 078550630; 078550631; 078550634; 0882469006. 

От ОДБХ информираха Комисията, че на територията на област Кюстендил са регистрирани 10 животновъдни обекта – индустриални ферми за кокошки – носачки. През месец април 2024 г. фермите са инспектирани от инспектори от ОДБХ - Кюстендил по отношение на изискванията за биосигурност на обектите. На собствениците са връчени предписания, съдържащи указания, дадени от изпълнителния директор на БАБХ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//