Тържествена литургия в Банско запали огъня на вярата навръх Лазаровден (ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Банскалии показаха с поведението си, че отговорността и смиреността са ключ към по-светлите бъднини

Лаленце се люлее, Лазаре, на зелена ливада, то не било лаленце, Лазаре, най-ми било детенце. Очите му – звездици, лицето му – трендафил. Както кротко играло, тъй си сладко заспало. Майка му го будеше: „Стани стани детенце, мило мама момченце, да погледаш лазарки, как хубаво играят жълти чехли потропват, шити поли развяват…

На Лазаровден в Банско бе отслужена литургия в светия храм „Света Троица“. Въпреки че в това трудно време нямаше както обичайно десетки миряни, които да се преклонят пред олтара, свещениците Варин, Калайджиев и Хаджигеоргиев отслужиха литугията и камбаните забиха в чест на свети Лазар, всички именяци и за здравето на банскалии и целия български народ.

Банскалии показаха с поведението си, че отговорността и смиреността са ключ към по-светлите бъднини в смутните времена. Банско е пример за силния дух, които от началото на кризисния период досега е поддържан от църковния камбанен звън всяка вечер.

Приветствие и послание към всички свои съграждани отправи кметът Иван Кадев: Започнаха най-символните дни от християнския календар – Лазаровден и Цветница. Днес празнуваме Лазаровден като символ на чистотата и възраждащия се живот. Тази година празникът има особено значение за всички ни, заради изпитанието, през което преминаваме. Ние искрено се надяваме да бъдем дарувани със здраве и вярваме в чудесното изцеление и спасението на болните. На Цветница, наред с прославата на възраждащата се природа, нека помним най-важното за този ден – да бъдем скромни и смирени, милосърдни и човеколюбиви. В дните преди Страстната седмица, нека останем в домовете си и от там да се молим за милост и благодат. Нека с вяра последваме примера на Спасителя, който ни показа как да се изправим пред миговете на трудност и как да запазим мира в сърцата си! Честито на всички именици! Бъдете здрави!

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK