Повече от 17000 младежи започнаха работа със съдействието на бюрата по труда

Снимка: Infomreja.bg

Най-сериозно младежко присъствие на трудовия пазар отбелязва област Добрич

От началото на годината Агенция по заетостта, чрез териториалните си структури - бюрата по труда в цялата страна, помогна на повече от 17000 младежи да намерят своето работно място. Това е равносметката на институцията по повод Международния ден на младежта.

11 590 (67.8%) от младите хора започнаха работа на първичен пазар, 139 се включиха в мерки за субсидирана заетост, 62 - по програми  за субсидирана заетост на преходни работни места по Националния план за действие по заетостта (НПДЗ) от миналата година и 5 246 по проект “Младежка заетост”, финансиран по ОП РЧР.

Други 340 млади хора се включиха в обучения за придобиване на нова професия или ключови компетентности, а 11 млади безработни вече придобиват професионален и трудов опит под формата на дуално обучение.

През периода Агенция по заетостта подкрепи и 50 младежки стартъпи, като 18 от тях са на младежи до 24-годишна възраст. Предприемачите започват дейност най-вече в областта на услугите като фризьорство и козметика, търговия с нехранителни стоки, инженерни дейности и технически консултации, лекари по дентална медицина. Реализирани са и бизнес планове в строителството и производството на кожено-галантерийни изделия.

Административната статистика на институцията сочи, че универсалният показател за успешна реализация на трудовия пазар – преходи в заетост при младежите до 29 г. се изчислява на 16% за периода януари – юли, докато при общата група регистрирани безработни той е 9,0%.

По области най-сериозно младежко присъствие на трудовия пазар отбелязва област Добрич, където на всеки 100 регистрирани безработни младежи 36 са започнали работа през периода от началото на годината, следват областите Бургас – с 29 на сто, Варна и Силистра – с по 22 на сто, Плевен и Велико Търново – с по 20 и т.н. Най-слабо е присъствието на младежите в областите Кюстендил, Софийска и Шумен – с по 10% преходи в заетост.

Наред с българските младежи, бюрата по труда активно посредничат за устройване на работа и на младежи, бежанци от войната в Украйна. За седемте месеца от началото на годината работа с посредничеството на Агенция по заетостта са започнали З 408 лица със статут на временна закрила, а украинските младежи, които са част от пазара на труда у нас, са повече от 400.

Младежите от ромски произход сред устроените на работа с посредничество на Агенция по заетостта в периода от началото на годината са общо 2333, като на субсидирани работни места, основно по ОП РЧР, са устроени близо 1000 младежи, а трима от тях са получили подкрепа да развиват собствен бизнес.

С младежите, които нито учат, нито работят, Агенцията продължава да работи, като прилага различни подходи, за да достигне до тях и да ги мотивира за активна трудова позиция. В резултат от работата на ромски и младежки медиатори, трудови посредници и активатори през седемте месеца на тази година общо 4050 млади хора са привлечени и регистрирани в бюрата по труда. На тази група се предоставя широк спектър от индивидуално ориентирани посреднически и специализирани услуги, свързани с подобряване на уменията им за търсене и намиране на подходяща работа или обучение.

Агенцията по заетостта очаква съвсем скоро приемането на НПДЗ, което ще даде нови възможности за подкрепа на пазара на труда на младите хора. Скоро се очаква и стартирането на нови схеми по Програма „Развитие на човешките ресурси“, от които младежите ще могат също да се възползват.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK