Русия ще използва ядрено оръжие само при заплаха за съществуването си, обяви Кремъл

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Говорителят Песков заяви, че всеки човек, който има инстинкт за самосъхранение, трябва да се бои от това оръжие

Русия ще използва ядрено оръжие само ако съществуването на държавата е застрашено, заяви говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, по време на участието си в телевизионния образователен маратон "Първи в знанието" ("Знание. Первые"), предаде ТАСС. Песков е гост на младежкия фестивал, който по традиция се провежда във федералната територия Сириус, на Черно море, до град Сочи.

"Доколкото този въпрос ни засяга, то всичко, касаещо ядреното оръжие, е упоменато в съответната доктрина. И ако оставим настрана юридическия език, тълкуването там е точно като "сбогом на оръжията". Ако нещо застрашава съществуването на нашата страна, ето тогава идва ядреното оръжие. Отделно от този случай не е възможно да се говори безотговорно по този въпрос. Убеден съм в това", каза Песков, цитиран от ТАСС. Той добави, че "ядрената война е последно средство и че всеки човек, който има инстинкт за самосъхранение, трябва да се бои от нея".

Говорителят на Кремъл подчерта, че Москва би желала да възстанови добрите си отношения с Молдова. "Ние винаги сме предприемали и ще предприемаме стъпки към възстановяване на нашите взаимоотношения с властите в Кишинев", каза Песков. Той говори по повод искането на властите в спорния сепаратистки Приднестровски регион Москва да ги защити от посочения от тях икономически натиск на молдовското правителство.

"Хората в Приднестровието живеят при много тежки условия. За много неща на тях, разбира се, им е нужна помощ. Русия е отворена за тази помощ, но ние предпочитаме до последно да търсим решение на каквито и да е проблеми по пътя на политическия диалог", изтъкна прессекретарят на Путин. Той изрази съжаление, че малко страни в света имат основание да се нарекат "неприкосновени", като посочи, че има държави, които искат да налагат на другите "своя начин на живот".

"На нас това не ни харесва, затова казахме "Стига". Малко са обаче страните на Земята, които могат да го кажат и в действителност могат да заявят за себе си "Ние сме суверенна държава", допълни Песков. Той каза още, че Русия ще продължава "да развива отношения с преобладаващото мнозинство от държавите по света".

"Ние обичаме хората в различните страни по света", заяви говорителят на Кремъл. Той заяви също, че сърбите, особено тези, които живеят на територията на полуавтономната Република Сръбска в границите на Босна и Херцеговина, са "героичен народ", предаде ТАСС. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK