Позволихме си да помечтаем: Кметът на Благоевград обновява града с 200 млн. лв.

Снимка: Infomreja.bg

Програмата е амбициозна, но възможна, каза Байкушев

Правят два подземни паркинга в Благоевград, две нови детски градини и училищни дворове по холандски модел.

Всичко това бе очертано като планове от кмета Методи Байкушев, който инициира обществено обсъждане, на което представи Плана за интегрирано развитие на Благоевград, който е един от най-важните документи за развитието на една община и поставените в него цели, в задължително трябва да се реализират.

Градоначалникът представи подробна презентация пред присъстващите общински съветници, администрация и жители в зала „22 септември“.

Според Байкушев Общината ще следва принципа на възрожденците, „които изградиха България – първо с църквите и училищата“.

Периодът, в които страната ни и съответно всички общини навлизат е на европрограмите, Националния план за възстановяване и устойчивост, Норвежкия механизъм.

Заедно с тези финансови инструменти, Община Благоевград изпълнява проекти и по програмите ИНТЕРРЕГ Гърция – България и Република Северна Македония – България.

Какво предстои?

Две детски градини ще бъдат изградени в кварталите „Бялата висота“ при Девето основно училище и в кв. „Освобождение“ над Спортния комплекс на ЮЗУ.

Детското заведение при школото ще е с 3 градински и две яслени групи, а другото – с две градински и една яслена група.

Очаква се да бъде изграден и физкултурен салон при Девето ОУ. В Междуучилищния учебен център (МУЦ) ще има нов младежки център, като сградата ще бъде в двора и ще се използва и от Центъра за личностно развитие.

Предстои пълно обновяване на училищните дворове, и то не какво – а по холандски модел, каза Байкушев.

Общата площ на училищните дворове в града е 210 дка, което пространство ще бъде многофункционално. Училищните дворове ще бъдат паркове за игра, тренировки и отдих на населението.

Общината ще отвори още 19 социални услуги към настоящите 25. Освен че общински имоти ще бъдат обновени и превърнати в социални центрове, ще бъдат изградени и нови общински жилища в квартал „Струмско“ между улиците „Юрий Гагарин“ и „Битоля“.

А там – в този общински терен ще има още два социални центъра плюс подземен паркинг и парк отгоре.

„Взели сме си поуките от предните общински жилища“, каза Байкушев.

Относно наболелия проблем с разбитите и неосветени улици – решение явно кметът е намерил.

Одобрени за ремонт – цялостен – от ВиК системата до асфалт, са 35 улици, които ще бъдат разкопани следващите две години. От 15 април започва първата порция ремонти в асамблеята от улици над Камерната опера и улица „Арсений Костенцев“.

Предвидени са още 33 улици, част от кварталите, които да бъдат ремонтирани при кандидатстване за следващата порция пари от държавата.

От НПВУ Благоевград се очаква да получи два транша: от 905 622 лв. за ремонти в кварталите и селата и 2 млн. лв. за ремонт на центъра, 1,2,3,4,5,7 мирорайон, селата Бучино и Българчево.

„15 проекта са в движение за благоустрояване на междублоковите пространства“, каза Байкушев.

Той назова и „амбициозните неща“, а именно проектът за подземен тунел между „Златното пиле“ и църквата на ул. „Александър Стамболийски“. Като тази зона, предвижда кметът, да се превърне в пешеходна и да свърже старинния квартал „Вароша“ с центъра, който също има нужда от ремонт.

Двата подземни паркинга, за които Байкушев даде разяснения по картата, са под Съдебната палата (вход на колите откъм ул. „Христо Татарчев“ и изход на ул. „Крали Марко“) и под площад „Македония“ (вход на колите откъм ул. „Антим Първи“ и изход на ул. „А. Костенцев“).

Паркинг ще бъде изграден на мястото на наказателния на улица „Скаптопара“, който ще бъде многоетажен.

„Всичко това са го мислили и други хора преди нас. Дори разгледах чертежи“, каза още кметът.

А за паркирането заяви: След промяната на правилата за паркиране, паркингът при Кончето ще бъде използван.

И темата за парковете – мисия номер едно е да бъде обновен парк „Ловен дом“. Парк „Бачиново“ няма да остане по назад, но няма и да бъде бетониран. За него е предвидено обновяване на алеите и спортните съоръжения, изграждане на нови алеи с естествена настилка, „парково мостче“ между алея „Бачиново“ и бейсбол игрището, изграждане на тоалетни.

За Бачиново Байкушев каза: Усещането е все едно си в Амазония.

50 млн. лв. пък трябва да ремонтират протеклата сграда на бившия Партиен дом, в който сега се помещават АУБ, ПИФ на ЮЗУ, Регионалната библиотека, зала „Яворов“.

Очаква се ремонт и на обсерваторията.

Всички средства са целеви, а общата им стойност е около 150 – 200 млн. лв. като минималната стойност на всеки проект може да е 851 00 лв., а маскираната – 42 млн. лв. Проектите трябва да бъдат реализирани до 36 месеца.

Пред ИНФОМРЕЖА Байкушев коментира:

Проектите не стават бързо, но срокът е до 36 месеца. Очаква се че изпълнението ще започне в средата на следващата година до 2027. Иначе проектите по държавния бюджет – 33 улици и още няколко улици, които изпълняваме със собствени средства, трябва да се случат в следващите 2-3 години. Поканен съм утре в МРРБ за подписване на още споразумения за калните петна в града и такива, чакали дълги години.

Влияят ли предсрочните избори на местната власт и дали обстановката би стопирала финансирането на проекти?

Политическата нестабилност е лоша новина за всички кметове и всички граждани. Аз се надявам, че ще има разум, независимо какво ще се случи преди и след изборите. Че ще се продължи тази политика от последните 9 месеца, която беше благоприятна за общините и те за първи път в историята на България бяха поставени на равна нога. Те получиха еднакви суми по категории, имаха еднакво лесна комуникация с министрите.

Каква е мащабността на програма „Развитие на регионите“, така че Благоевград да заживее отново?

От нас зависи колко добре ще използваме програмата, именно заради това ние посмяхме да помечтаем и да предложим амбициозни проекти, които ще променят Благоевград за поколения напред. Проектите бяха съгласувани с работна група от Камарата на архитектите. Да, ще има трудности, най-вероятно ще излязат непредвидими неща, но нито един от проектите не изглежда невъзможен за реализация, напротив. Дори този за ул. „А. Стамболийски“ може би ще бъде по-лесен от подземните паркинги, които искаме да направим. Дано ни стигнат силите, капацитета и търпението на гражданите, защото изпълнението на проектите ще причини неудобство.

Споделихте, че има проекти, които е имало в общината и се е работило по подобни идеи, но ключовата дума е „пари“.

Инфраструктурата на Благоевград се разпада. Тя има нужда от грижа. Няма как да стане без мащабни средства, които само европейските програми могат да ни осигурят. Ние не можем да се погрижим по друг начин за тази инфраструктура. Да сме благодарни, че сме част от най-големия съюз в света и парите на европейските данъкоплатци в Европа идват при нас, за да направим живота си по-добър.

Планове на проектите:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK