България няколко пъти е отказвала поетапно влизане в Шенген

Снимка: Цветелина Пенкова

Страната ни не е защитил достатъчно добре интересите си

Постигнатото като съгласие за Шенген е неприемливо. Не за първи път България е имала възможност да стане част от Шенгенското пространство само по въздух и вода. Това многократно е било отказвано от предходни български правителства. Това заяви пред БНР евродепутатът Цветелина Пенкова.

По думите й тази опция винаги е била възможност. Според нея проблемът за частичния Шенген не може да се търси само във външните партньори. Тя посочи, че страната ни не е защитил достатъчно добре интересите си. Няма как да очакваме, че някой друг ще го направи по-добре от нас, допълни Пенкова.

Евродепутатът засегна и темата за предстоящите евроизбори. Политиките на Европа трябва да достигат малко по-ясно до всеки един от гражданите в рамките на ЕС, категорична е тя.

Пенкова изтъкна, че краят на Зелената сделка не се вижда, а тепърва предстои да се развият основните политики. Трябва да намерим начин, по който да използваме повече възобновяеми източници на енергия, да не сме зависими от суровини, които се внасят от трети държави за ЕС, смята тя. За да имаме стабилна енергийна система, няма как да избягаме от базовите енергийни източници, допълни евродепутатът.

Припомняме, че Нидерландия, а след това и Австрия дадоха зелена светлина за присъединяването на страната ни към Шенген. Австрия обаче постави допълнителни условия. В зависимост от тяхното изпълнение България и Румъния ще станат част от Шенген в края на март, но само по въздух и вода. Правителството Денков-Габриел отчете това като голям успех.

Не на същото мнение бяха от опозицията. Основните критики бяха поради липсата на конкретна дата за присъединяването към Шенген по суша, Лидерът на БСП Корнелия Нинова имаше забележки заради анекс към споразумението с Австрия, задължаващо България да приеме мигранти от Сирия и Афганистан. Костадин Костадинов пък предупреди, че страната ни ще се превърне в бежански ларер.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK