Илон Мъск попречил на мощна украинска атака срещу руския флот в Севастопол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самият той направи това признание

Основателят на Tesla и SpaceX Илон Мъск призна, че е отказал на Украйна да включи сателитната си система Starlink край бреговете на анексирания Крим, за да подпомогне атаката срещу руския военноморски флот, като заяви, че в такъв случай компанията е щяла да бъде "пряко въвлечена във война и ескалацията на конфликта".

В петък Мъск отговори на публикация на CNN, че през 2022 г. той тайно е инструктирал служителите си да изключат сателитите Starlink край Крим, за да осуетят нападение на украинските сили срещу руския флот.

Бизнесменът отговори с публикация под заглавие "Елон предотвратява ядрена война?", публикувана в притежаваната от него социалната мрежа X (бивша Twitter). Той заявява, че не е давал указания за изключване на Starlink, тъй като според него тази система така или иначе не работи в Крим.

По-нататък той разказва:

"Имаше спешна молба от правителствените власти (в Киев) за активиране на Starlink чак до Севастопол. Очевидното намерение беше да се потопи по-голямата част от руския флот. Ако се бях съгласил с искането им, тогава Space Х щеше да е явен съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликта."

Това признание, че е попречил ефективно на Киев да нанесе значителен удар срещу Русия, която нахлу в Украйна преди повече от 18 месеца, очаквано предизвика широка и гневна реакция.

Мнозина твърдят, че това е още едно доказателство за очевидната му готовност да възпрепятства усилията на Украйна да победи Русия, отбелязва "Скай нюз".

За предполагаемото нареждане на Мъск към инженерите да изключат сателитите Starlink близо до Крим се разказва в биографията на бизнесмена, написана от Уолтър Айзъксън. Авторът твърди, че морските дронове са се оказали без комуникациите, осигурени от Starlink в момента, когато вече са се приближавали до целта си. В резултат на това, както се казва в биографията на Мъск, загубилите контакт дронове са изхвърлени на брега.

Авторът на книгата смята, че тогава Мъск е отказал да помогне на украинските военни, страхувайки се, че руските власти могат да използват ядрено оръжие в отговор на атаката. Според Айзъксън Мъск е стигнал до извода за възможността за такъв сценарий след разговори с "високопоставени руски служители". /MEDIAPOOL.BG/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK