Словашкият премиер Роберт Фицо е прострелян

Снимка: БТА

Има задържан

Словашкият премиер Роберт Фицо е прострелян и ранен след среща на кабинета край Братислава, пише държавната агенция TASR.

Очевидец на "Ройтерс" разказва за няколко изстрела и мъж, задържан от полицията. По думите му силите за сигурност качили някого в кола и отпътували, пише dnevnik.

Информационната агенция TASR съобщи, че нападението е станало, когато премиерът е излязъл да поздрави местни жители. Тогава мъж от тълпата открил стрелба. По първоначална информация са произведени три - четири изстрела.

Говорителят на словашкия министър на вътрешните работи Матей Нойман определи нападението срещу премиера като опит за убийство. Заседанието на местния парламент беше прекъснато за неопределено време, пише и Нова тв.

Остри реакции след стрелбата

Президентът на Словакия Зузана Чапутова остро осъди атаката. Тя нарече нападението „брутално и безразсъдно”. „Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо всички сили в този критичен момент, за да се възстанови”, написа тя.

Решително осъждам подлото нападение срещу премиера Роберт Фицо, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа „Екс”. „Подобна проява на насилие няма място в нашето общество и подкопава демокрацията, нашата най-голяма ценност”, добавя тя. Фон дер Лайен изразява съчувствие към Фицо и неговото семейство.

​Фицо пое властта в Словакия за четвърти път, след като спечели изборите през есента на миналата година. Наред с Виктор Орбан, той е другият лидер на европейска държава, който е известен с евроскептицизма си.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//