Активисти на „Възраждане“ блокираха ГКПП-Гюешево

Снимка: Infomreja.bg

Протестиращите пускат и димки

Активисти на ПП „Възраждане“ блокираха ГКПП-Гюешево.

На място са депутати от Югозапада и представители на партията от структурите в Кюстендил, Благоевград, Перник, Дупница, Сапарева баня. Сред тях са народните представители Димчо Димчев от Кюстендилски регион, Цвета Рангелова от Благоевград, Димо Дренчев от Перник, както и Мира Миркова и Цветомира Маринова - общински съветници от Кюстендил.

Недоволството тръгна от паркинга в Кауфланд, където бе сборният пункт. Мястото на протеста умишлено не бе обявено предварително, за да не бъде възпрепятстван. Десетки автомобили се отправиха към границата с Македония.

Протестът е срещу решението на Конституционния съд за отмяна на референдума за българския лев.

Блокадата е на метри от границата. На място има тирове и автомобили.

Симпатизанти на партията са препречили пътя с лозунги: „Ние сме суверен, а не електорат“, „Имате решение, но нямате съвест“, „Искаме да бъдем питани“, „Слуги на ЕС“ и много други.

Протестиращите пускат и димки.

„Това по-скоро е гражданско неподчинение, защото последната инстанция, която трябваше да приеме решението за референдума, го отхвърли, с което тотално бе погазена демокрацията в държавата. Искаме нашият глас да бъде чут“, коментира депутатът Димчо Димчев.

Според Цвета Рангелова другите средства и методи отдавна са се изчерпали и протестът е единственият начин да се защити волята на над 600 000 българи, пожелали да бъдат питани дали и кога да приемем еврото. 

„Конституционният съд изпълни политическата поръчка на мнозинството в Народното събрание, с което каза на българите - „Няма да бъдете питани, защото може да кажете нещо, което няма да се хареса на евроатлантическия ни път, поет от продажните ни политици. Нямаме друг вариант освен да покажем на всички, че това беззаконие вече трябва да спре. Политиците трябва да се научат да питат българите, за да бъдат вземани важните за тях решения“, категорична бе благоевградската депутатка.  

Тя подчерта, че масовите протести в цялата страна са, за да покажат на обществото, че „Възраждане“ продължава да отстоява позициите си и не целят ескалация на напрежението. 

„Видно е, че мнозинството прави всичко възможно, за да попълни всички регулатори и органи които трябва да взимат правилните решения, но не и правилните за обществото. Европа е на кръстопът. И сега трябва да се вземат важните решения – по кой път да поемем ние като държава. Очевидно скоро ще загубим и паричния си суверенитет и нямаме друг избор освен наистина чрез Европарламентът, който взима всички решения и ние просто като изпълнители изпълняваме, трябва да бъде променен и да се изпълни със съдържание такова, каквото да се взимат национално отговорни решения. Там трябва да бъдат изпратени хора, които могат да защитават националния интерес“, заяви още Цвета Рангелова.

 „Протести ще има, може би не в този вид, но със сигурност няма да се откажем“, коментира и Димо Дренчев.

„Моето лично мнение е, че все пак референдум има начин да бъде проведен и то по начина, по който гласува българският народ на европейските избори. Въпреки решението на Конституционния съд все пак остава един шанс и това е шансът на консервативната вълна която идва не само в България, а идва и в цяла Европа. „Възраждане“ твърдо считаме, че пътят на федерализация и подчинение на националните държави към елита в Брюксел е неправилен“, обобщи Дренчев от протеста на граничния пункт.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK