Постоянен арест за мароканец, прескачал редовно границата през Гюешево

Снимка: Infomreja.bg

Той е е пребивавал като бежанец в два центъра в България

Районен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на гражданин на Кралство Мароко. Той е привлечен от прокуратурата в качеството му на обвиняем, за това че на 28.02.2024 г., в землището на село Гюешево, на около 50 м. от 96 гранична пирамида, обозначаваща линията на държавната граница с Република Северна Македония, е излязъл през границата на страната ни без разрешение на надлежните органи на властта – престъпление по чл. 279, ал.1 от НК.

Съдът счита, че са налице всички кумулативно предвидените предпоставки по чл. 63 от НПК, за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. За посочения състав на престъпление е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от три до шест години и глоба от 1000 – 5000 лв. То е тежко по смисъла на НК. В хода на досъдебното производство са събрани доказателства за съпричастност на обвиняемия към деянието. Към момента на задържането той не е имал документи за самоличност в себе си, установен е след предаването му от северно македонските полицейски служители, след като е преминал от българска на македонска територия по нерегламентиран начин.

В разпита е заявил, че е пребивавал като бежанец в два центъра в България. Напуснал ги е и се е придвижил до Германия, откъдето е върнат в България и след това отново е направил опит да премине незаконно българската държавна граница, като е целял да стигне в Италия. Същият няма постоянен адрес на територията на страната, няма месторабота, не владее български език. Съдът счита, че е налице и реална опасност от укриване или извършване на престъпление.

Определението на РС - Кюстендил, с което на мароканския гражданин е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK