В Тимишоара се състоя прием по случай Националния празник на България - 3 март

Снимка: Посолство на България в Румъния

Даде го почетният консул на България Георги Наков

Прием по случай Националния празник на България даде почетният консул на България в Тимишоара и депутат на българското малцинство в румънския парламент Георги Наков. Събитието се проведе в Бастион “Мария Терезия,” където е най-голямата запазена част от отбранителна стена на австро-унгарската крепост в Тимишоара. То бе открито с химните на България и Румъния в изпълнение на Елена Дойчева-Драгомир и Кристина Теодора Станчу, съобщиха за БТА от Посолството на България в Букурещ. 

“За 13-и път давам прием по случай 3 март като почетен консул на Тимишоара. Чувствам се горд. Не е минавала нито една година, без да отбележим празника”, обърна се към гостите Георги Наков и допълни: “Банатските българи откриха тук втори дом. Сред румънци, унгарци, словаци, немци, чехи и други етнически общности. Повече от 300 години откак сме тук, се наричаме българи”. 

На свой ред посланикът на България в Букурещ Радко Влайков сподели, че за последните две години, откакто е на този пост, е посетил Тимишоара осем пъти.  “Всеки път, когато идвам тук, се чувствам у дома. И всеки път се убеждавам в прекрасните възможности за сътрудничество между Тимишоара и българските градове. Впечатлен съм, че през последните една-две години се установиха нови преки контакти между фирми от България и от Тимишоара и окръга Тимиш”, отбеляза дипломатът. Той определи българското национално малцинство като “достойна част от културното многообразие на Тимишоара, на окръг Тимиш, а и на съседните окръзи”. 

“Искам да ви благодаря, че повече от 300 години съхранявате българска идентичност, традиции и език”, каза посланик Радко Влайков.

Кметът на Тимишоара Доминик Фриц взе повод от думите на дипломата и продължи: “Днес не празнуваме само нашия съсед България и българите от Банат, празнуваме идентичността на Тимишоара, на Банат като мултикултурна идентичност, където всеки етнос има своя принос. Може да сте по-малка общност от другите, но се вписвате много добре и имате ясна културна идентичност. Имаме нужда от вас”.

Градоначалникът припомни, че най-важният кмет в историята на Тимишоара е бил банатският българин Карол Телбис. 

“В Банат имаме осем свещеници от български произход. Католици. Най-възрастният е българин. И най-младият е българин. Миналото и бъдещото. Бог да ни помага да живеем заедно в различието си”, каза на свой ред епархийският епископ на Тимишоара Йосиф Ксаба Пал. 

Сред специалните гости на събитието бяха още генералните консули на Сърбия и Германия, заместник-кметът на Тимишоара Космин Табара, кметът на Винга - Йоан Сорин Негрей, кметът на Сънникулау Маре - Дануц Гроза, Антонио Наков - председател на местната организация на Съюза на банатските българи в Сънникулау Маре и др.

В рамките на приема публиката имаше възможност да разгледа изложбата “Корени-2" с 25 картини на творци от България, Румъния, Сърбия, Босна, Република Северна Македония, Черна гора и мартеници, направени от децата от българските ансамбли "Българче" (Винга), "Ръченица" (Стар Бешенов), "Брест” (Брещя).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK