Турция нанесе нови удари срещу кюрдите в Ирак и Сирия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Това става, след като девет турски войници бяха убити при сблъсъци с бойци на ПКК

Турция е унищожила 23 цели при въздушни удари през нощта срещу кюрдски екстремисти в Северен Ирак и Сирия, съобщава "Ройтерс".

Това са поредните атаки, извършени от Анкара, след като девет турски войници бяха убити при сблъсъци с бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак в петък.

Новите удари са били по цели в Северна Сирия и регионите Метина, Гара, Хакурк и Кандил в Северен Ирак.

"Бяха унищожени 23 цели, включително пещери, убежища, тунели, складове за боеприпаси, материали за доставки и съоръжения, използвани от терористичната организация", докладва турското министерство на отбраната

Отбелязва се, че много бойци са били "неутрализирани" - термин, с който обикновено се има предвид "убити".

ПКК, считана за терористична групировка от Турция, Съединените щати и Европейския съюз, вдигна оръжие срещу турската държава през 1984 г. Повече от 40 000 души бяха убити по време на бунта.

Вътрешният министър Али Йерликая съобщи в социалната мрежа X, че полицията за борба с тероризма е задържала 165 души при операции, насочени срещу ПКК в 28 турски провинции.

Операциите са били насочени към хора, за които се смята, че са част от въоръжената групировка, подпомагали са я или са разпространявали пропаганда на ПКК.

Конфликтът с ПКК продължава отдавна и се води предимно в селските райони на Югоизточна Турция. Сега обаче той е по-насочен към планините на полуавтономния регион Кюрдистан в Северен Ирак, където са разположени бойци на ПКК. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK