Еврокомисарят по вътрешни работи и МВР работят за България в Шенген

Снимка: МВР

Йохансон: България и Румъния се справят по-добре от други държави членки, заслужават да са пълноправни членове на Шенген

В присъствието на еврокомисаря по вътрешни работи министрите Стоянов и Предою подписаха Съвместно изявление за засилване на сътрудничеството в контекста на присъединяването на България и Румъния към зоната за свободно движение.

Това е изключително важна стъпка за двете държави, за която работим неотменно, последователно и съвместно от самото си присъединяване към Европейския съюз, посочи министър Калин Стоянов. Той изказа признателност към комисар Илва Йохансон за личната отдаденост, за оценката, доверието и подкрепата на Европейската комисия за членството на България в Шенген. Българският вътрешен министър благодари и на румънския си колега за доказаното през годините партньорство и за отличния пример за добросъседство. „Българските и румънските граждани и бизнес заслужават да имат пълния обем права за свободно придвижване. Съвместно продължаваме да работим за отпадане на контрола и по суша до края на годината. Министерството на вътрешните работи ще продължи, както и до сега, да дава своя принос за гарантиране на високо ниво на сигурност на външните граници, за които отговаряме“, заяви категорично министър Стоянов. 

България е един много добър партньор, с който ще продължим заедно към общата ни цел, коментира заместник-министър председателят и министър на вътрешните работи на Румъния Мариан-Кътълин Предою. Днес отбелязваме нашето присъединяване с увереност, че продължаваме нашия общ път в името на гражданите, защото Шенген е европейски проект, който ние следваме, допълни той и уточни, че в рамките на проведената среща са обсъдени всички мерки за полицейско сътрудничество -  борбата с организираната престъпност, ефективното противодействие с нелегалната миграция. 

Празнуваме заслужено и дългоочаквано присъединяване на България и Румъния към Шенген, посочи еврокомисар Илва Йохансон, която заяви категоричната си позиция и очакване за пълното приемане на двете страни. В този смисъл сподели, че за първи път  е отправена препоръка към Съвета на ЕС да се ангажира с конкретна дата за премахване на ограниченията по сухопътните граници - ангажимент на Белгийското председателство, според което темата ще бъде обсъдена на европейския съвет през юни. Еврокомисарят по вътрешни работи категорично подчерта, че  „България и Румъния са по-добре подготвени от други държави да приложат правилата на Шенген - външните граници се охраняват много добре, има много добро сътрудничество на двете страни с трети“. В този смисъл тя открои доброто сътрудничество с Турция и окончателното приемане на Пакта по миграция и убежище. Комисар Йохансон оцени усилията, които двете страни полагат, като  внушителни и подчерта, че както за Комисията, така и лично за нея е изключително важно да бъдат членки на Шенген и по суша.

В присъствието на еврокомисаря по вътрешни работи министрите Стоянов и Предою подписаха Съвместно изявление за засилване на сътрудничеството в контекста на присъединяването на България и Румъния към Шенген.

По време на визитата си в България Илва Йохансон посети и Летище София. На място министър Стоянов я запозна с въведената нова организация след влизането на страната ни в Шенгенското пространство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//