"Напоителни системи": Имаме достатъчно свободен обем в язовирите

Снимка: Infomreja.bg

Извършват се постоянни обходи от служители на дружеството на територията на всички съоръжения

Язовир Полетковци и язовир Клисурица повишиха леко нивата си, те се изпускат контролирано. Това обяви пред БНР изпълнителният директор на "Напоителни системи" Снежина Динева. 

"Извършват се постоянни обходи от служители на дружеството на територията на всички наши съоръжения. Създадена е организация за следене обема в язовирите. Към момента имаме контролирано изпускане само на 2 язовира - в област Видин и в област Монтана - язовир Полетковци и язовир Клисурица. Към момента по реките и дигите се провежда нормално водният оток и няма възникнали аварийни или критични ситуации, но сме в постоянна връзка с всички колеги. Ако има критична ситуация, сме в готовност за свързване с кризисните щабове". 

Тя успокои, че средният свободен обем в язовирите е около 52%. "Имаме достатъчно свободен обем", категорична бе Динева.

В предаването "Преди всички" изпълнителният директор на "Напоителни системи" коментира и подписаните в земеделското министерство 24 договора за над 112 млн. лв. Ресорният министър Кирил Вътев обеща целта да бъде цената на поливната вода у нас да се сведе до 0 лв.

"Много дългоочакван момент. Това е мярка от 2020 г. От тогава работим по нея, за да може да се случи така историческото събитие - "Напоителни системи" да стане възможен бенефициент и вече да е бенефициент", каза Снежина Динева и изброи дейностите, за които са предвидени тези пари.

"Ще възстановяваме и ще рехабилитираме съществуваща главна напоителна инфраструктура на територията на цялата страна. Това е необходимо, тъй като никога не е правен основен ремонт на такава инфраструктура откакто са построени, от 60 години насам. Това е исторически момент". 

По думите й коефициентът на полезно действие на съоръженията в момента е 30,77%, а след рехабилитацията ще стане 82%. Така ще се постигне икономия на вода от 50%, което ще създаде възможност за земеделските производители да увеличат поливните площи с минимум 200 хил. дка, отбеляза тя. 

Динева обяви, че от 2017 г. дружеството е на печалба. По думите й ще се прави преброяване на поливните площи в България. Според нея това е необходимо, защото на места има много площи, които се водят годни, но в течение на времето са бракувани. Те трябва да бъдат извадени като поливни площи, за да се види реалната ситуация в страната, обясни тя и добави, че надеждите са това да започне през 2024 г. и да продължи 1-2 години. 

"Напоителни системи" не предвижда увеличаване на цената за напояване през 2024 г., декларира още Снежина Динева. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK