След 22 години: Кв. 216 в Благоевград ще има нов ПУП, собствениците са недоволни

Карта, представена от Байкушев по време на сесията

Някои от тях смятат, че Общината работи в полза на АУБ

Общинските съветници в Благоевград дадоха разрешаване изработването на Подробен устройствен план на кв. 216а.

Кварталът до корпусите на Американския университет в областния център е спорен терен от повече от две десетилетия.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

Вчера собственици на частните имоти до ул. „Свобода Бъчварова“ протестираха срещу внесеното от кмета предложение до ОбС за изменение (актуализация) на плана за регулация и застрояване.

Пред съветниците се изказаха на редовната сесия двама собственици и бивш заместник-кмет в Общината, който е баща на Спас Митев.

Адвокат Деница Веселинова, пълномощник на Тонка Тракова, бе първата, която говори от трибуната.

Според юриста предложението е незаконосъобразно, защото в преписката няма изработена скица с промените, които засегнат частните имоти. Не е ясно кой е приложимия член за изготвяне на ПУП-а на имота, каза Веселинова. Тя каза още, че иска в предложението да бъдат премахнати частните имоти.

Според нас има интерес само за АУБ. Не е воден диалог със собствениците защо трябва да бъде изработен нов план и защо трябва да бъде изменен плана за регулация и застрояване.  Ще подаден възражение, в което ще посочим фактическите грешки в предложението. Искаме точката да не бъде допуснато го гласуване, а ако бъде – изключете имотите на заинтересованите лица за предложението, завърши адвокатът.

Спас Митев бе емоционален в речта си, споменавайки покойната си майка: Аз съм основната причина за тази точка. Не ми се случва за първи път, когато подам документи за нашия имот, Общината да предприеме действия в ущърб на собствениците или да не предприеме нищо. Във филма „Шогун“ един от героите каза: „Какво е чувството да решавате накъде да духа вятъра, а след миг главата на героя изчезна“. Историята на нашия имот е ясна. 1992 ние си връщаме имота в бунището „Скаптопара“. От тогава започват проблемите ни и тогавашния кмет не желае ние да си ползваме имота. АУБ пристигна през 1995 и най-доброто предложение за разполагане на корпуса е парк „Скаптопара“, част която е попадала в коритото на река Бистрица, а ул. „Свобода Бъчварова“ е границата на реката. За да започне процедурата за промяна на ПУП-а се иска съгласието на нас – собствениците. В този момент ние сме дали съгласие, в който ОА е искала това от нас. Ние не пречим на АУБ! ОбС прие решение, с което се обясни, че ОА трябва да направи място за корпуса и за имотите на собствениците. Ние нямаме доверие на ОА, защото същите хора сега ще правят нашите проекти, а те проспаха 22 години, а вече майка ми я няма. Отношението на частна собственост показва отношението към демокрацията и диктатурата. С днешното решение вие ще причислите Общината в едната или другата посока. Дори и Общината да има добри намерения, то това става само с устройствено планиране, то става за две седмици. Ако бъде одобрено, то може тогава да бъде гласувано.

Думата бе дадена на Тонка Трайкова:

В имотите ми съм разработила мащабен инвестиционен проект още от 2008 година, за който съм получила зелена светлина от ОбС. Следват безкрайно много години и трудности. Тъй като съседният терен (67) бе собственост на Общината, поисках той да ми бъде предоставен за озеленяване, водно огледало и мини голф. През 2011 Камбитов отчужди 400 кв. м. от имотите ми. Последва борба да накарам Общината да е добър стопанин на имота си и да прецени съдбата си. Сега Общината разполага имоти, които е занемарила като процедури. Г-н Байкушев се мотивира, че ние не строим 25 години, а спестява, че той е поредният кмет, който иска да ни пречи и мина всички граници с предложението да измени градоустройството в този квартал. На две последователни срещи с кмета, аз презентирах проекта си за 12 500 кв. м. – със зали за спорт, арт и търговски галерии, мащабен детски център, офиси. Байкушев изказа възхищението си от предложението ми. Когато разбрах, че той е внесъл предложението в ОбС, базирайки се на чл. 16 за отчуждаване до 25% от имотите, той заяви, че това няма да се случи. Ние сме подложени на административен натиск. Той обаче е подписал на АУБ да се строи градинската до „Дж. Баучер“ при същите показатели. Кметът е лоялен към един субект, но е нелоялен към друг. Нямаме против АУБ да строи в своите си имоти. Кметът е мотивирал предложението си с това, че изменението ще обслужва обществения интерес със строеж на паркинги и паркове. Защо обаче кметът иска да ползва нашите имоти. Нека ги изкупи на приемлива цена. В зоната остават само сградите на АУБ и имотите на общината ще са подарък за АУБ. Нека съветниците гласуват за ограбване или не на имотите на граждани.

Няколко пъти реплика направи Методи Байкушев, който след като многократно обясни намеренията на Общината, заяви:

Няма граждани в Благоевград, с който да съм се срещал повече отколкото с г-жа Трайкова. Твърденията за липса на диалог са смущаващи. По време на срещите липсваха тежки думи, квалификации, неверни твърдения и внушения. Те си остават за сметка на хората, които ги правят. ОА прави така, че да има модерно градоустройство, така че последните останали незастроени площи, да бъдат застроени така, че да не се срамуваме това как ще се случи. Няма нищо лично към никого. ОА няма намерение да заграбва имоти.

Искаме да урегулираме квартала по начин, така че да бъде застроен с ред. Начинът е по чл. 16 и 17 за устройство на територията – така общината ще определи пространствата за сгради, алеи, тротоари, улици. Идеята е общинските имоти да се ползват за публични мероприятия. Това искам от ОбС, защото след като се допусне изработването на план, да се предвидят общинските имоти, които ще се ползват до пространства. Искаме да сведем до минимум отнемането на площи от частните имоти. Точно това, от което се опасяват гражданите. Тоест вместо да разпродадем тези общински имоти, ние оставяме тази територията за гражданите. Застрояване няма да се прави на парче, ако бъде направен ПУП. Предвиждаме големината на улиците, алеите. Ако това не се направи, всеки собственик води до индивидуална битка за строеж. Моля общинските имоти да ги включим в плана по чл. 16, така че да осигурим пространствата без да ощетяваме собствениците и предвидим пространството за публичните мероприятия. Ще проведем анкета със собствениците за инвестиционните им намерения, за да строят по един подреден начин. След съгласуване с тях, това ще бъде гласувано от ОбС. Диалогът тепърва ще започне. Заявявам ясно, че задачата ни е да позволим да сторите бързо и красиво, уредено за вас, с комуникации, да урегулираме имотите наведнъж. Успехът зависи и от двете страни, защото планът може да стане за няколко месеца при синхронизация за това кой какво иска да строи. Чл. 16 не е заграбване на имоти. Законът не го предвижда. Надявам се някой ден да се гордеем с това как е застроен този квартал.

Байкушев отново обясни стъпките, по които да се действа: 1. Да се допусне изработка за ПУП; 2. Да се изработи.

Не предрешаваме нищо, а допускаме процедура, за да започне тя. Собствениците ще представят техните проекти и ще се обсъди заедно как да ги реализираме. Днес не гласуваме изработване на ПУП, а съгласие на ОбС общинските имоти да бъдат ползвани за общински мероприятия. Ние искаме да направим така, че да не отнемаме от собствеността на частните имоти, ако го правим, то е малко. Ако днес не бъде гласувано предложението, то аз отново ще го входирам до ОбС и тогава ще отнемаме много, каза Байкушев.

В дискусията се включи и Радослав Тасков:

В момента Общината инициира създаването на ОУП, за да ви разреши да сторите, а вие протестирате срещу това.

Инж. Митев завърши темата с думите:

В периода 1996 – 1999 година бях заместник-кмет. Две срещи бяха нужни между Паскалев и президента на АУБ, за да се реализира парк „Скаптопара“. Още в началото, когато теренът се пререждаше, МРРБ каза, че в този терен има три правни субекта – Общината, АУБ и частните собственици. И затова теренът бе разделен и кв. 216 А бе отреден на собствениците. Фамилията, която представлявам, Малчеви – е на съпругата ми, оказа съдействие, първото общежитие да бъде реализирано по най-бързия и нормален начин. Сложността на квартала идва от ул. „Ал. Стамболийски“, която бе максимално изтеглена до казармите, а денивелацията бе 2-3 метра до коритото, а сега е 7-8 метра. Насипите бяха изсипани от всякакъв материал и деформациите продължават. Частните имоти сега са на уличната регулационна линия и това е причината хората да не троят. За 23 години Общината не е направила нищо, а по плана, който бе одобрен, тя имаше какво да направи. Предложението на кмета е добро, но не може да стане за няколко месеца, а години. За последния строителен план бе работено 4 години. Предложението на Байкушев ще отнеме 5-6 години и през това време в тая зона няма да има строителство за частните собственици. Работим съм професионално, честно и отговорно, няма ненаказано добро. Аз направих най-доброто като инженер, но проблемите на фамилията ми не са решени още.

С 26 гласа „за“, 1 „против“ и 6-има въздържали се решението бе прието – след 22 години е активирана първата процедура по изработването на Подробен устройствен план на кв. 216а.

Спас Митев - частен собственик на имот; снимка от живото излъчване на сесията в Ютуб канала на Общината
Снимка: Infomreja.bg
Спас Митев - частен собственик на имот; снимка от живото излъчване на сесията в Ютуб канала на Общината
Тонка Трайкова - частен собственик на имот; снимка от живото излъчване на сесията в Ютуб канала на Общината

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//