Референдум в Благоевград за тегленето на заем няма да има

Снимка: Infomreja.bg

Предложението не е прието

Общинският съвет в Благоевград не е съгласен да се провежда референдум за тегленето на дълг от 15 млн. лв. от Общината.

Вчера 12 общински съветници поискаха да бъде проведено запитването до гражданите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

Предложението е извънредна точка на заседанието на ОбС в последния петък на април.

Подписите под искането, входирано до председателя на ОбС, са положили: Димитър Урдев, Албина Анева, Георги Бежански, Ивайло Червилов, Мария Гошева, Веселин Христов, Христо Михалков, Ана Стойчева, Георги Евтомов, Калоян Калоянов, Димитрина Петрова и Васил Манов.

Съветниците предлагат на 9 юни жителите на Благоевград да гласуват както за депутати в местния и европейския парламент, така и да отговорят с „да“ или „не“ на въпроса „Да поеме ли Община Благоевград дългосрочен дълг (заем) в размер на 14,5 милиона лева?“.

Според входиралите предложението разходите за референдума ще струват 20 000 лв., които се заплащат от общинския бюджет, тъй като обществените допитвания се организират от Общинската избирателна комисия.

Според Тасков притеснително е, че се твърди, че има неотложност за провеждане на референдум, но няма внесено предложение в ОбС за поемане на дълг.

Относно сумата от 20 000 лв., тя е нереална и не съответства на това да се проведе референдум, каза председателят на ОбС.

Най-важното е, че това предложение принципно не е приложимо към закона за референдумите, защото в предложението сами посочвате въпросите, които подлежат на референдум, а такива не може да се произвеждат в референдум във връзка с местния бюджет и данъците. А в посоченото предложение за теглене на дълг фигурира в приетия от нас бюджет. Част от предложението, което ще влезе за обсъждане, обхваща инвестиционната програма на общината, тоест касае бюджета на общината. Областният управител вероятно ще върне като незаконосъобразно решението, каза още Тасков.

Антоанета Богданова заяви: Гласът на хората е важен. Притеснявам се от обявената дата в предложението. Съгласно закона за допитванията на гражданите референдумите се организират от ОИК, а изборите – от РИК. РИК не е компетентна да приема документите от референдума, но ОИК е с 4-годишен мандат и повечето от членовете ѝ сега са членове на РИК. Това трябва да обуславя нова дата с нова сума. Миналата година е имало три референдума, произведени в страната, като ЦИК определя възнагражденията на ОИК, които са 200 лв. за член. В Община Благоевград традиционно се образуват 140 секции за избори. Дори и да не е в пълния състав всяка една комисия на СИК, то това прави близо 200 000 лв. за възнагражденията на не по-малко 6 члена. Трябва да се проведе кампания, избирателни списъци и протоколи. Това ще оскъпи референдума. Дори и да се платят парите и не се събере необходимия брой гласоподаватели, парите ще идат напразно. Била съм в състава на РИК около 7-8 години и избирателната активност в е около 30%, това ме кара да мисля, че няма да има по-висока активност. Но дори и да има 50% гласували, то опираме до това какво правим с проектите, които трябва да се финансират. Предложението за дълга не е внесено още, но на общественото обсъждане нямаше присъствие на граждани. Ако решим да не произвеждаме референдум и да отхвърлим дълга, то трябва да отговорим откъде ще се финансират тези проекти.

Един от вносителите на предложението Христо Михалков заяви: Ние казваме в момента, че няма да проведем референдум и че това са пари на вятъра. Залагат се хипотези за това колко ще гласуват и какъв ще е резултата. Референдумът е висша форма на демокрация. То ако нямат думата гражданите, ние за какво сме тук. Ако датата не може да е тази, нека изберем друга. Неточностите могат да бъдат изчистени.

ОИК и РИК са една и съща структура по същество. Предлагаме 9 юни, заради изборите. Аз говорих с представители на почти всички парламентарно представени партии и те заявиха готовност членовете им да не вземат допълнително средства за участието си в организирането на референдум, каза Димитър Урдев.

Внасям и образец на изборни книжа за референдум. С мен се свързаха хора от печатница, които са готови да поемат отпечатването на бюлетините и книжата. Не става въпрос за пари. На нас не ни е скъпо да вземем 15 млн. лв., но ни е скъпо да похарчим било 20 или 200 000 лв.

Тасков: Звъннах на председателя на ОИК. Няма как РИК да поеме задълженията на ОИК. Несъвместими са двата избора. Г-н Бусаров го заяви ясно.

Гласуването за предложението за провеждането на референдум определи: 14 са „за“, 16 „против“ и 5-има въздържали се, с което то не бе прието.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//