82% от 16-годишните вече са употребявали психоактивни вещества

Снимка: МВР

За новите дроги се знае малко, включително и какво да е лечението им

Зависимите хора са вън от здравното осигуряване, реално вън от здравната система. Това заяви Желяз Турлаков на пресконференция на тема: "Новите дроги и зависимости - статистика, тенденции и решения".

Зависимите са вън и от социалната система и няма механизъм, по който тези хора да получават адекватно съвременно лечение. 1% от акцизите на тютюна и алкохола трябва да отиват за рехабилитация на зависимите, пише news.bg. Така е записано в Закона, но практиката показва друго. Турлаков изрази съжаление, че никоя партия не се е отзовава на поканата на организаторите, както и липсва поканеният представител на СДВР.

Желяз Турлаков подчерта още, че сме на първо място в Европа по ранна употреба на дрога. За новите дроги се знае малко, включително и какво да е лечението им. Лекарства няма и терапията е изключително трудна, подчерта той.

Доктор Пламен Димитров посочи, че лечението в терапевтични общности на зависими е най-ефективният метод.

Близо 80% от учениците за опитвали марихуана или алкохол, показват данните от проведена анкета. 30% са експериментирали с амфетамини или метаамфетамини. Симеон Парлапанов, клиничен психолог обясни , че целта на новите дроги е да заобиколят Закона. При тях психологическата зависимост се поражда за седмици и вредите за здравето за много сериозни, особено при подрастващите.

По думите му има случаи на 15-16-годишни младежи с инсулт и инфаркт в следствие на употребата на дрога. Според данни, представени от него, 82% от 16-годишните са употребявали психоактивни вещества.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK