FT: Турция ударно изнася за Русия стоки с двойна употреба

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Общата сума на доставките е значително по-висока от миналата година

Увеличава се износът за Русия от Турция на стоки с двойна употреба, използвани от военните, като микрочипове и телескопични мерници. Това е повод за безпокойство за САЩ и ЕС, които се стремят да прекратят напълно вноса в страната, пише News.bg.

Според публикация в британския вестник "Файненшъл таймс" през първите девет месеца на 2023 г. Турция е отчела значителен износ на такива стоки за страните от бившия Съветски съюз Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, за които се смята, че са претоварни пунктове за доставки към Русия.

Общата сума на доставките - 158 млн. долара - е значително по-висока от данните за миналата година.

Заместник-министърът на финансите на САЩ по въпросите на борбата с тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън трябва да посети Турция тази седмица. Той ще обсъди "усилията за предотвратяване, прекъсване и разследване на търговски и финансови дейности, които са в полза на Русия във войната ѝ срещу Украйна".

"С някои страни - трети страни, като Турция, ние наистина сме в по-слаба позиция по отношение на правоприлагането, отколкото в крайна сметка бихме искали да бъдем", заяви пред FT Емили Килкрийз, бивш заместник-помощник на търговския представител на САЩ. - 'Наистина трябва да разчитаме на тези държави да предприемат действия в собствените си юрисдикции, за да стигнат до конкретните организации, които улесняват транзита."

Килкрийз добави, че ако Турция не направи съответните промени, САЩ и партньорите им ще трябва да предприемат "принудителни действия".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK