Недостигът на питейна вода подхранва конфликти по света

Снимка: Infomreja.bg

Това сочи доклад на ООН по случай днешния Ден на водата

Организацията на обединените нации предупреди, че нарастващият недостиг на вода може да разпали конфликти по света, предаде ДПА. 

Според доклад на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), публикуван днес по повод Световния ден на водата, 2,2 милиарда души в света нямат достъп до безопасно управлявана питейна вода, а 3,5 милиарда нямат достъп до безопасно управлявана канализация.

Един на всеки двама души по света страда от недостиг на вода за няколко месеца от годината, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле. "А в някои части на света този недостиг на вода се е превърнал в правило, а не в изключение", уточни тя. "Знаем какви са последиците от подобна ситуация - недостигът на вода не само разпалва пламъците на геополитическото напрежение, но и представлява заплаха за основните права като цяло, например като значително подкопава положението на момичетата и жените", допълни Азуле.

Според доклада постигането на универсален достъп до безопасна питейна вода, канализация и хигиена в 140 държави с ниски и средни доходи би струвало приблизително 1,7 трилиона долара в периода 2016 до 2030 г., или средно по 114 милиарда долара годишно, отбелязва ДПА.

Докладът се публикува ежегодно по повод Световния ден на водата, който тази година е посветен на темата "Вода за просперитет и мир".

"Ето защо темата на Световния ден на водата през 2024 г. е призив за действие - за устойчиво управление на водата, за възстановяване на връзката с нашата планета и в крайна сметка за изграждане на мир", заяви Азуле. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK