Правосъдното министерство поиска 20 млн. лв. за служителите в затворите

Снимка: Infomreja.bg

За храна са предвидени 200, а не, както е в момента – по 150 лева на месец

Правосъдното министерство е поискало 20 млн. лв. от Министерството на финансите за служителите в затворите. Близо 20 милиона лева са нужни за изравняване на допълнителните възнаграждения в ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана" с тези в МВР.

Това съобщиха от Синдиката на служителите в затворите. 

От прессъобщението на синдиката става известно, че сумата от 19 058 000 лв. вече е била поискана от Министерството на финансите. От разпределението ѝ става ясно, че с повече от 13 милиона лв. би трябвало да се увеличи сумата за изпълнение на специфични служебни дейности, за да се вдигнат средствата от 190 на 380 лв. на човек.

За храна са предвидени 200, а не, както е в момента – по 150 лева на месец.

Ставката за допълнителното възнаграждение за времето на разположение би се увеличила от 0,35 лв. на 0,50 лв. на човек на час.

За пътни се предвиждат 120 лв., а не досегашните 35 лева.

За работно облекло са предвидени 800 лв., вместо 600 лв. веднъж в годината, както е сега.

За увеличение на размера за допълнителното възнаграждение при специфични условия за работа с видеодисплеи министерството е разчело 183 000 лв. – нарастване от 4 на 10 лв. на човек месечно, става известно още от писмото на ССЗБ.

От синдиката подкрепят осигуряването на тези допълнителни средства и декларират готовност да се включат в обсъждане на "тяхното справедливо разпределение".

Искане за унифициране на допълнителните възнаграждения в ГДИН и ГДО с тези в МВР синдикатът е внесъл на 17 януари. Седмица по-късно с друго писмо до министъра на правосъдието от ССЗБ са поискали министър Атанас Славов да подкрепи депозираното искане до МФ и да предприеме съответните действия за изравняване на допълнителните възнаграждения.

Поискахме и от министъра да предостави на Управителния съвет на синдиката информация за разчетите на тези средства и предложенията на Министерството на правосъдието до министерството на финансите, допълват още от ССЗБ.

На 11 януари министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че разликите в специфичните заплащания на служителите в сектор „Сигурност“ са необясними и ще се стреми заплащанията в ГДИН и ГДО да се развиват в съответствие с тези в останалите ведомства със сходна дейност. Това стана на среща с всички синдикати от системата на местата за лишаване от свобода и съдебната охрана.

Пред Министерството на финансите ще бъде поставен проблемът за съществуващите разлики в някои плащания на служителите на МВР, от една страна, и на тези на ГДИН и ГДО, от друга, каза тогава министърът на правосъдието.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK